Manifest van generaal Jesús González Ortega

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Manifest van generaal Jesús González Ortega, de overwinning bij Calpulalpan aankondigend

Auteur Jesús González Ortega
Genre(s) Manifest
Brontaal Spaans
Datering 22 december 1860
Bron R. Iglesias González, Planes Políticos, proclamas, manifiestos y otros documentes de la independencia al México moderno, 1812-1940
Auteursrecht Publiek domein
Logo Wikipedia
Logo Wikipedia
Meer over Manifest van generaal Jesús González Ortega, de overwinning bij Calpulalpan aankondigend op Wikipedia

Drie jaren zijn jullie onderworpen geweest aan de grillen van valse machtswellustelingen, die despotisch beschikten over jullie levens en eigendommen. Niets is heilig geweest voor deze mannen die garanties proclameerden maar er geen enkele respecteerden. Nu is jullie situatie veranderd. Ik ben hier om julie legitieme rechten te verdedigen. Ik kom niet om wraakgevoelens te uiten of genoeg te doen; ik kom om eerbied voor de wet te geven, en en om de opperste machten van de Natie in hun legitieme heiligdom te zetten. Binnenkort zullen ze zich weer op deze plaats bevinden, en dus eindigt de vrijwillige macht die aan mij is toegekend.

Inwoners van het [Federaal] District: keert terug naar uw dagelijkse bezigheden zonder angst en zonder wantrouwen. Daar zijn, ter beschikking voor uw veiligheid, de dappere soldaten van het federale leger; deze nederige soldaten, die uw vijanden hebben verslagen op de slagvelden, zijn na de overwinning omhelsd door hun broeders.

Ik garandeer jullie de moraliteit van mijn daden als hoofd van de nationale troepen.

Vrede, Orde, Vrijheid, Hervorming: ziehier het devies van jullie medeburger en vriend. - Jesús González Ortega