Naar inhoud springen

Nieuwe Rotterdamsche Courant/Jaargang 69/Nummer 113/Ochtendblad/De reddingsmiddelen ter zee

Uit Wikisource
‘De reddingsmiddelen ter zee’ door E. van Eerde
Afkomstig uit de Nieuwe Rotterdamsche Courant, woensdag 24 april 1912, Ochtendblad, A, p. 1. Publiek domein.
[ Ochtendblad, A, 1 ]

De reddingsmiddelen ter zee.

De heer E. van Eerde te Winschoten, die in 1890 een reis naar Indië maakte, schrijft in de Nieuwe Winschoter Courant van heden (24 April):
.... Ik maakte de reis met het stoomschip Oceanien van de Messageries Maritimes. Ik had passage genomen te Rotterdam en ging te Marseille aan boord.
Toen alle reizigers daar goed en wel geïnstalleerd waren, werd aan ieder een kaart uitgereikt, waarop vermeld stond in welke reddingboot (bij een eventueel ongeluk) men behoorde; onder bevel van welken officier enz.
Bovendien werd door een der officieren nog eens duidelijk de plaats aangewezen waar men zich in geval van nood moest bevinden.
Toen we eenige dagen in zee waren, gaf – ’t was en een morgen – plotseling de stoomfluit het noodsignaal. In een oogwenk was alles op het schip in beweging en binnen korten tijd was ieder bij zijn reddingboot aanwezig!
Het bleek nu slechts een oefening te zijn, maar deze bewees, dat in geval van nood een dusdanige maatregel uitstekende resultaten zou hebben, waar tevens bleek, of het aantal reddingbooten al of niet voldoende was.
Naderhand maakte ik nog reizen met de Nord Deutsche Lloyd, met de Union Castle-lijn en andere booten, doch nergens vond ik dezen maatregel weer terug, ofschoon het misschien wenschelijk zou zijn, dat bij wettelijk voorschrift dergelijke maatregelen werden geregeld, daar ze in elk geval den omvang van een ramp verminderen.