Nieuwe Rotterdamsche Courant/Jaargang 75/Nummer 318/Avondblad/Weekbladen

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weekbladen
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 16 november 1918
Titel Weekbladen
Krant Nieuwe Rotterdamsche Courant
Jg, nr 75, 318
Editie, pg Avondblad, B, 1
Opmerkingen Theo van Doesburg vermeld als Th. van Doesburg, Koos Speenhoff als Speenhoff
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

Weekbladen.


      In De Bouwwereld een beschrijving met plans en afbeelding van de gemeenteschool aan de Mecklenburglaan te Utrecht, door Jhr. A. H. op ten Noort. Het weekblad brengt hulde aan A. le Comte als bestuurder van het „Huis Lanbert van Moorten” te Delft.
      Eigen Haard heeft een portret van den commissaris in Drente Mr. Linthorst Homan en een uitvoerig stuk met afbeeldingen over de interneering te Wolfhezen. Edmond Visser brengt hulde aan Greta Lobo-Braakensiek.
      In Stad en Land voltooit Van Campen zijn beschouwing over Het Vuur; Karel Wasch draagt een dialoog Fin de Siècle getiteld bij; Speenhoff een gedicht, Teune huldigt Greta Lobo.
      In de N. Amst. een feuilleton van Frits Hopman, Verloren Moeite getiteld; Th. van Doesburg tracht de door hem voorgestane verinnerlijking der beeldende kunst als een dringen naar oorzakelijkheid te verklaren.
      De prent van Braakensiek in De Amst. herinnert Wilhelm II aan een eigen woord: „Wer mir entgegen tritt, zerschmettre ich”: — nu spreekt de democratie het uit.
      Frisch gedacht is ook de blije thuiskomst van den Hollandschen gedemobiliseerde, voor wien er bij vader den groenteboer werk genoeg is. Speenhoff neemt in zijn wekelijksch vers de Hollandsche nufjes om haar nuffige de-taal-verdraaien te pakken. Faber geeft een vertelling als feuilleton. Mej. Rogge herdenkt Wally Moes, van wie het weekblad een portret uit de jeugd reproduceert: in ’84 geschilderd door Thérèse Schwartze. Prof. Dr. H. H. Kuyper herdenkt de Synode. Dr. J. Prinsen J.Lz. geeft in een feuilleton vier boekrecensies.