Naar inhoud springen

Nieuwe Rotterdamsche Courant/Jaargang 83/Nummer 113/Avondblad/Tijdschriften

Uit Wikisource
Tijdschriften
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 24 april 1926
Titel ‘Tijdschriften’
Krant Nieuwe Rotterdamsche Courant
Jg, nr 83, 113
Editie, pg Avondblad C, 2
Opmerkingen Arend Jan Westerman vermeld als A.J. Westerman
Genre(s) Proza
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein
Tijdschriften.

      Op de Hoogte opent met een geïllustreerd opstel over den Oostenrijkschen portretschilder Adolf Pirsch, door Van Haelen ingeleid. De aflevering sluit ook met een artikel over schilderkunst: van mevrouw Albertine de Haas, die ditmaal het werk der Amsterdamsche schilderessen Coba Surie, Ans van den Berg en Maria E. van Regteren-Altena bespreekt.
      Mr. M. J. Schretlen vertelt, bij vele afbeeldingen, van de tentoonstelling van oude boeken, in het Internationaal Antiquariaat te Amsterdam gehouden.
      Verder noemen we een bijdrage van H. de Boer over marionetten, maskers en schimmen; „De afdeeling Volkenkunde van het Koloniaal Instituut” door Marga Jansen.

      De losse plaat van Het Bouwbedrijf toont de winkelgalery met café-restaurant aan de Laan van Meerdervoort te ’s-Gravenhage, architect A. J. Westerman.
      Van den, deels zuiver technischen, inhoud noemen we: „De oplossing van winkel-etalage op de eerste verdieping” (winkelpui aan de Breestraat te Beverwijk, architect J. M. de Casseres) door Prof. Ir. J. G. Wattjes — „De architect André Lurçat” door Théo van Doesburg.

      Bloesem siert het omslag van het lijvige Mei-nummer van Astra.
      De aflevering opent met oorspronkelijke bijdragen van Minca Verster Bosch-Reitz („’t Smeulende Vuur”, geïllustreerd door J. A. W. von Stein) en Betsy Ranucci Beckman („De eerste rol”, een debuut in Marguérite Gauthier, met plaatjes van L. J. Jordaan). Het nummer bevat verder o.a. vertellingen van Felix Hageman, Herman Middenborp, Eliz Zernicke en Augusta van Slooten en vertalingen naar Tsjechof, W. W. Jacobs, H. G. Greenwood, Herbert Dutchman, Richard M. Freeman en A. Hunter.
      Buiten den tekst zijn portretten geplaatst van Ivans, Gissy van Marxveldt, Minny ten Hove o.a.