Nieuwe Rotterdamsche Courant/Jaargang 85/Nummer 75/Ochtendblad/Schrift en ontwikkeling in China

Uit Wikisource
‘Schrift en ontwikkeling in China’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Nieuwe Rotterdamsche Courant, donderdag 15 maart 1928, Ochtendblad, B, p. 3. Publiek domein in de EU.
[ Ochtendblad, B, 3 ]

Schrift en ontwikkeling in China.

 Onder den titel „Der Zusammenhang zwischen Schrift und Kultur in China” heeft prof. dr. Heinrich Hackmann, hoogleeraar aan de universiteit van Amsterdam, een zestal studies laten herdrukken[1] die geheel of gedeeltelijk reeds vroeger het licht hadden gezien in het tijdschrift China.
 Prof. Hackmann acht zijn werk „een nieuwe poging om de ziel van het Oosten, de ziel van China, het kenmerkende dat Oost onderscheidt van West te doorgronden.” Het is geen poging om het probleem in zijn geheel te behandelen: slechte op enkele kanten van de Chineesche beschaving en de Chineesche geestesgesteldheid heeft hij licht willen werpen. Daartoe werd een nieuwe weg gevolgd: den samenhang aan te geven tusschen de techniek van het (Chineesche) schrijven en allerlei onderdeelen van de werkzaamheid des geestes.
 Er zijn vijf hoofdstukken: het speciale wezen van het Chineesche schrift, het Chineesche schrift en de intellectueele ontwikkeling van China; schrift en dichtkunst in China, schrift- en schilderkunst in China, en schrift en de Chineesche geschiedenis. Het boek is geïllustreerd. Het daarna verhandelde opent zeer zeker nieuwe gezichtspunten en verdient, dat er met belangstelling van wordt kennis genomen. Gemakkelijke lectuur is het zeker nlet; maar voor wie nader willen komen tot „de ziel van China”, kan dit boek van prof. Hackmann daarbij uitnemende dienst bewijzen.


  1. Bij Ernst Reinhardt te München.