Nieuwe Rotterdamsche Courant/Jaargang 86/Nummer 222/Avondblad/Buitenlandsche couranten in de Library of Congress

Uit Wikisource
Nieuwe Rotterdamsche Courant (maandag 12 augustus 1929)

‘Buitenlandsche couranten in de Library of Congress. Een nieuwe nauwkeurige catalogus. Nederlandsche bladen blijken bij uitstek goed vertegenwoordigd te zijn’ door een anonieme schrijver, Avondblad, C, p. 2.

[ Avondblad, C, 2 ]

Buitenlandsche couranten in de Library of Congress.

 Een nieuwe nauwkeurige catalogus. Ne­der­land­sche bla­den blij­ken bij uit­stek goed ver­te­gen­woor­digd te zijn.

 Men schrijft ons uit Washington, D. C., dd. 31 Juli:
 De catalogus van de buitenlandsche (buiten de Vereenigde Staten uitgekomen) couranten in de Library of Congress, te Washington, de uitkomst van 2 jaren moeizamen arbeid, is verschenen. Het folio boekwerk van 209 bladz. is getiteld: Library of Congress. A check list of foreign newspapers in the Library of Congress, newly compiled under the direction of Henry S. Parsons.... Washington, Government printing office, 1929. Het is een uitvoerige herziening van een soortgelijke lijst, die in 1904 het licht zag. Niet alleen zijn echter sindsdien de verzamelingen aanmerkelijk uitgebreid, maar de catalogus is ook eenigszins anders samengesteld De eerste uitgave van 1904 bevatte 1034 titels, waarvan er echter nu 498 ult de verzameling zijn verwijderd en elders ondergebracht, waaronder de staatsbladen van de verschillende landen. Zoo bleven er dus 436 over, waaraan de sinds 1904 verkregen aanwinsten werden toegevoegd, benevens aan aantal min of meer periodieke uitgaven in de algemeene collectie van de bibliotheek geclassificeerd, die echter het karakter van nieuwsbladen dragen en daarom nu in de lijst werden opgenomen. Zoodoende kwam men tot een totaal van 2689 titels en 18.427 deelen geschreven in 21 verschillende talen en uitgegeven in 79 verschillende landen. De catalogus is overzichtelijk alfabetisch volgens de landen gerangschikt en bevat een titel-register. Doch vooral door de opgave van de aanvangs- en eventueele schorsingsdata, van naamsveranderingen en van veranderingen in de wijze van uitgifte, vormt het boekwerk een bibliografisch werk ter raadpleging van den eersten rang en zal het ook buiten de leeszaal van de Library of Congress zijn nut hebben. Het groote aantal landen is eenigszins misleidend, daar lang niet van alle geregeld nog bladen komen. Toch zijn 892 couranten, waarvan 700 Amerikaansche, die regelmatig worden toegezonden, nog een eerbiedwaardig aantal. Het pleit zeker voor een gezonden geest van samenwerking dat de Amerikaansche bladen alle, hetzij tot het verkrijgen van copyright, hetzij uit andere overwegingen, gratis van de uitgevers worden ontvangen. Zelfs hebben reeds 91 uitgevers 2 exemplaren gezonden, behalve degenen, die hun bladen naar het copyright office zenden, waar altijd 2 exemplaren worden verlangd.
 Van de volgende landen worden nieuwsbladen gezonden (waarbij in geval er meer dan één blad wordt genomen, het aantal tusschen haakjes is vermeld); Argentinië, Australië (2), België (2), Brazilië, Canada (8), Chili, China (2), Tsjecho Slowakije (2), Denemarken, Dominica, Egypte, Frankrijk (5), Groot Britannië (7), Griekenland, (Britsch) Honduras, Hongarije (2), Britsch indië (4), Ierland, Italië (4), Jamaica, Japan (3), Korea, Letland, Mexico, Nederland (3), Nieuw Zeeland, New Foundland, Nicaragua, Noorwegen, Panama, Portugal, Zuid Afrika, Spanje (2), Zweden, Zwitserland (3), Venezuela, Zuid-Slavië.
 Eigenaardig is het, dat er vele kranten, geschreven in andere talen dan de landstaal van het land van uitgifte, aanwezig zijn. Zoo zijn er b.v. nummers van een Russische krant, gedurende den oorlog in Den Haag verschenen, en vele andere bladen van geïnterneerden. Voor landen met minder gangbare talen heeft men zoo mogelijk een blad in Fransch, Duitsch of Engelsch uitgezocht.
 Het meest interessante van de collecties vormen de oude series of deelen, dateerende uit de 17e, 18e en het begin der 19e eeuw. Deze kunnen uitstekend studiemateriaal vormen voor de geschiedenis der journalistiek en ook als bronnen voor geschiedkundige studiën dienst doen. Oude series zijn vooral aanwezig van verschillende Zuid-Amerikaansche republieken, West Indië, Canada (tot in de 18e eeuw), Cuba (begin 19e eeuw), Engeland (17e en 18e eeuw, b.v. de Times van 1790—1890 en 1897 tot heden). Frankrijk, Duitschland (b.v. de Allgemeine Zeitung uit München 1798—1915) en vooral ook Nederland. Van ons land zijn er vele nieuwsbladen uit de eerste jaren van de Amerikaansche revolutie, hetgeen van waarde is voor de studie van de diplomatieke betrekkingen tusschen de Republiek en het nieuwe Amerika. Nederland en Frankrijk toch waren de eenige staten die onderhandelingen met de Vereenigde Staten aanknoopten vóór de beëindiging van den Amerikaanschen vrijheidsoorlog. Zoo treffen wij in de verzameling aan uit deze veelbewogen dagen: De Amsterdamsche Courant van 2 Januari—31 December 1776, De Nederlandsche Courant (Amsterdam) Augustus—31 December 1783 en Januari 1785—3 October 1787; De Hollandsche Historische Courant (Delft) van 3 Januari 1775—31 December 1776; De Haerlemsche Courant van 3 Januari 1765—31 December 1783; de Leydse Courant van 1 Januari—30 December 1776; De Utrechtsche Courant van 1 Januari—30 December 1776; De Rotterdamsche Courant van 1 Januari 1771—31 December 1776. Het Handelsblad is bijna volledig aanwezig, slechts enkele nummers ontbreken sinds 1828, en zelfs de circulaire van oprichting ontbreekt niet.
 De meeste bladen zijn gebonden en kunnen ten allen tijde door het publiek worden geraadpleegd.