Nieuwe Venlosche Courant/Jaargang 47/Nummer 67/Roermond

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roermond
Auteur(s) Anoniem
Datum Dinsdag 15 juni 1909
Titel Provinciaal nieuws. Roermond
Krant Nieuwe Venlosche Courant
Jg, nr 47, 67
Editie, pg [Dag], [3]
Nieuwe Venlosche Courant vol 047 no 067 Provinciaal nieuws, Roermond.jpg
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

      Roermond. Wij werden dezer dagen door den heer H. Windhausen alhier welwillend in gelegenheid gesteld, het door hem geschilderde portret van Z. M. den Keizer van Duitschland te bezichtigen.
      Er lag voor dezen Roermondschen kunstenaar eene vereerende onderscheiding in de opdracht van den Clever Landrath, om dit te vervaardigen voor het Gouvernementsgebouw te Cleve onder den rook der Duitsche kunststad Dusseldorf.
      En het wil ons voorkomen, dat de heer H. Windhausen zich op schitterende wijze deze onderscheiding heeft waardig getoond; dat het werk hier inderdaad den meester prijst.
      De keizer is levensgroot uitgebeeld, ten voeten uit, staande in militaire houding, beide handen rustend op het gevest van den sabel vóór hem. Hij draagt de witte tenue van het regiment „Garde du Corps” met hooge rijlaarzen, gouden harnas en gouden helm met zilveren adelaar. Een donkere pelsmantel hangt over de schouders omlaag.
      De sprekende heerscher-kop is forsch en vlot op het doek gebracht — sterke wil en energie glinsteren in de levende oogen.
      Kranig en krachtig komt de heele figuur naar voren tegen een colonnade van violetgrijs marmer en ter zijde in blauwig waas het uitzicht op het schilderachtige Cleve.
      Den Roermondschen meester onze hartelijke gelukwenschen en welverdiende hulde!
      Door de goede zorgen van het Dagelijksch Bestuur der gemeente, zal het portret a.s. Woensdag 16 Juni en volgende dagen geexposeerd worden in de groote Raadzaal van het stadhuis, die voor het kunstminnend publiek toegankelijk zal worden gesteld.

Maasb.      

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (18 juni 1909) ‘Binnenland. Een kunstwerk’, Limburger Koerier, [p. 1].