Pagina:Album der Natuur 1856 en 1857.djvu/790

Uit Wikisource
Deze pagina is gevalideerd
364
TOONEELEN UIT HET LEVEN VAN EENEN

Zuid-Afrika kon voltooijen en uitgeven, dit geheele werelddeel dwars over den keerkring door te trekken. Toen nu het berigt kwam der reizen van livingstone in 1849–1851 en van diens ontdekking van het Ngami-meer, besloot hij tot eene tweede reis naar Afrika.

In 1858 reisde hij af, en den 14den April 1854 landde hij aan de westkust der Walvischbaai, op 22° 50' Z.B.

Weldra begonnen nu weder dezelfde togten met dezelfde bezwaren, te boven gekomen met gelijke onverschrokkenheid en standvastigen moed, als die wij boven geschetst hebben; maar wij zullen hem daarop niet volgen. Zijn laatste brief was van de oevers van het Ngami-meer en gedagteekend 21 November 1855.

Reeds aan de Walvischbaai had hij kennis gemaakt met eenen Engelschman, green genaamd. Deze vergezelde hem later op zijne togten. Door dezen en eenen zekeren castry, die vermoedelijk een veehandelaar is en in Januarij 1855 door wahlberg gehuurd was, om hem behulpzaam te zijn, zijn de laatste hem betreffende berigten naar Europa gekomen.

Den 22sten November verlieten zij het Ngami-meer om het jagtveld op te zoeken, dat zij echter, ten gevolge van sterken regen, niet bereikten voor het begin van Februarij 1856. Waar zij zich toen bevonden, laat zich niet met zekerheid bepalen.

Den 28sten dezer maand verliet wahlberg de wagens, vergezeld van twee Damaras, waarvan de een, kooleman, zijn bestendige begeleider op alle zijne jagerstogten en zeer aan zijnen heer gehecht was. Hij nam ook eenen zekeren "Makalaka" en drie Hottentotten mede. Green begaf zich denzelfden morgen ook op weg, om olifanten te jagen, doch in eene andere rigting, want wahlberg's uitstappen waren gewoonlijk langdurig en ver uitgebreid, en green kon zich, daar hij aan de koorts leed, niet ver van de wagens verwijderen.

Wahlberg had bij zijn vertrek gezegd, dat hij niet lang wegblijven zoude; doch daar men er aan gewoon was geworden, dat hij, wanneer hij onder het wild kwam dat hij zocht, soms maanden lang uitbleef, zoo wekte zijne langere afwezigheid ook ditmaal geene opmerkzaamheid. Maar toen hij na 10 dagen niet terug kwam, werden