Pagina:Album der Natuur 1858 en 1859.djvu/430

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
12
ALBUM DER NATUUR.

uit zuiver stearine- en palmitinezuur door vermenging in bepaalde verhoudingen een vetzuur te verkrijgen, dal in alle opzigten (b.v. wijze van kristalliseren, smeltpunt) niet het zoogenoemde margarinezuur overeenkomt.

Daarmede scheen het margarinezuur uit de reeks der vetzuren te moeten vervallen. Latere onderzoekingen (van köhler enz.) hebben evenwel doen zien, dat, onverminderd de juistheid van heintz's onderzoeking, er evenwel hoogstwaarschijnlijk toch een vetzuur van de formule C34H33O3 bestaat, dat echter een kunstprodukt is.

Bekend is de kunstmatige vorming der zuren uit de reeks CnHn-1O3uit de Cyanverbindingen der alkoholradicalen Cn-2Hn-1, b.v. de vorming van azijnzuur uit Cyanmethyl. Zij grijpt plaats bij de werking van bijtende alkaliën op gemelde Cyanverbindingen: 3HO wordt daarbij gebonden, waarvan H3 met de N des Cyans als NH2 ontwijken, terwijl de O3 met de overblijvende C en H aequiv. verbonden blijven, zoo als in laatstgenoemd voorbeeld.

C2N. C2H3 + H3O3 =C4H3H3O3 + NH3
Cyanmethyl azijnzuur.

De vorming van mierenzuur en ammoniak bij koking van blaauwzuur met potasch wordt op dezelfde wijze verklaard, daar hel blaauwzuur de Cyanverbinding van de waterstof is, welke laatste als het onderste lid in de reeks der alkoholradicalen kan worden beschouwd.

Naar dit beginsel heeft men beproefd de Cyanverbinding van het alkoholradicaal Cetyl C32H33 in een vetzuur van de formule C34H33O3 te veranderen. In spermaceti komt eene verbinding van dit Cetyl voor en langs een omslagtigen weg is het gelukt daaruit C32H33.C2N te bereiden en uit dit het gewenschte eigenlijk gezegde margarinezuur. Deze stof tot nog toe in geringe hoeveelheid verkregen: evenwel genoeg om het smeltpunt en de elementaire zamenstelling te bepalen. Het smeltpunt ligt bij 59°9 en is dus hetzelfde als dat van het natuurlijk voorkomende zoogenaamde margarinezuur. De elementair-analyse is, zoo als bekend is, naauwelijks als onderkenningsmiddel van vetten, wier zamenstelling weinig van elkander afwijkt, te gebruiken. Maar wat hier hel belangrijkste is, dat kunstmatige margarinezuur laat zich - wanneer het zuiver is—door partiële praecipitatie niet meer in vetzuren van een verschillend smeltpunt scheiden.

Alzoo bestaat er hoogst waarschijnlijk een zuur van de zamenstelling C34H33O3, dat echter alleen kunstmatig kan worden verkregen en geheel verschillend is van het margarinezuur, dat in de natuur voorkomt en waaraan men tot nog toe diezelfde formule had toegekend.

Gg.