Pagina:Album der Natuur 1858 en 1859.djvu/448

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
30
ALBUM DER NATUUR.

pad, dat geleidt naar het meer van Wallenstadt, in het kanton St. Gallen, toen zij plotseling verrast werden door een onweder en een geweldige bliksemslag hen allen verlamde en een hunner diep aan den voet kwetste. Deze bliksemslag bragt de volgende zonderlinge uitwerking te weeg, waarvan slechts weinige voorbeelden bekend zijn: een der reizigers was eene vrouw, die in haar zak eene snuifdoos droeg, en eene lederen beurs, waarin vier vijffrancs stukken en eenig kleingeld bevat was. De snuifdoos werd doorboord met eene opening van de wijdte eener penneschacht, en drie der vijffrancstukken werden gesmolten te gelijk met een centimestuk, zonder dat de vrouw op eenigerhande wijze gekwetst werd, maar slechts eene verlamming ondervond, welke eenige uren geduurd heeft. (l'Institut, 1857, p. 432)."

Hg. 
 

Eene vergiftige Spin. - Sommigen hebben beweerd, dat de reusachtige, in de keerkringsgewesten te huis behoorende soorten van het geslacht Mygale vergiftig zijn; anderen hebben zulks betwijfeld. Het volgende, door den heer c. s. doleschal (Natuurk. Tijds. voor Nederl. Indië 1856—1857, 3de ser. D. II, bl. 507) waargenomen en medegedeelde feit bewijst nu, dat de Mygale javanica werkelijk tot de meest vergiftige dieren behoort. Hij had zulk eene spin, die, hoewel nog niet volwassen, omstreeks 8 duim lang was, in een kastje gezet en daarin eenige dagen zonder voedsel gehouden. Toen werd in het kastje een rijstvogel gebragt. Bijna oogenblikkelijk sprong de spin op hare prooi, omvatte ze met de poolen en sloeg hare gifthaken diep in de nabijheid der wervelkolom. Binnen den tijd van 30 seconden stierf de vogel onder tetanische verschijnselen, waarna de spin nog eenige minuten aan hare prooi bleef zuigen. Bij de opening werden de hartkamers ledig, maar de atria met gecoaguleerd bloed gevuld gevonden; bovendien bestond er hyperaemie van het ruggemerg en zijne vliezen.

Hg. 
 

Doorschijnendheid der metalen. - Het is sedert lang bekend, dat goud in den toestand van zeer dun geslagen goudblad, onder het mikroskoop, bij doorvallend licht, zich groen gekleurd vertoont. Faraday heeft thans de uitkomsten medegedeeld van eene groote reeks van proefnemingen, waaruit vooreerst blijkt, dat onder zekere omstandigheden vele andere metalen: zilver, koper, platina, ijzer, tin, lood, palladium, rhodium, aluminium, mede doorschijnend kunnen worden gemaakt, en in de tweede plaats, dat de kleuren, welke zij dan bij doorvallend licht vertoonen, voor een en hetzelfde metaal verschillen kunnen, al naar gelang van de wijze waarop de dunne, daaruit bestaande laag verkregen