Naar inhoud springen

Pagina:Album der Natuur 1858 en 1859.djvu/862

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
324
DE TWEE GEWIGTIGSTE NEDERLANDSCHE

vleugels in beweging brengt, die de lucht slaan op de manier van een vliegenden vogel,"—het bewijs leverde, dat baco, wel verre dat hij alles wat hij zich in zijne wijsgeerige droomen als mogelijk voorstelde, ook werkelijk praktisch beproefd had, zich integendeel verleiden liet die droomen voor waarheid te houden.

Intusschen moet men erkennen, dat zelfs die droomen de droomen van een groot man waren, die, als met een zienersblik, in de toekomst schouwde. Ook lijdt het geen twijfel, of baco heeft van uit zijne cel eenen magtigen invloed uitgeoefend, die zich nog over de eerstvolgende eeuwen uitstrekte en veel heeft bijgedragen tot herleving der natuurwetenschap, die zoo lang gesluimerd had.


Uit zijne aanbeveling der vergrootglazen aan oude lieden zoude men met eenigen schijn van waarheid kunnen besluiten, dat baco de uitvinder der brillen is geweest. Echter zoude dit besluit onjuist zijn. Een vergrootglas, dat tot leesglas wordt aangewend, is daarom nog geen brillenglas. Ofschoon het waar is, dat vele brillenglazen, bepaaldelijk die voor oude lieden, welke gewoonlijk verzigtig zijn, iets vergrooten, zoo maakt dit vergrootend vermogen echter geenszins het eigenlijk karakter van een brillenglas uit. Dit is veeleer daarin gelegen, dat het, te gemoet komende aan de gebreken van het oog, aan de van de voorwerpen komende lichtstralen juist die rigting geeft, welke zij zouden hebben, wanneer het oog volkomen gezond was. Een verzigtige behoeft daartoe een bol, een bijziende een hol geslepen glas.

Waar is het evenwel, dat de brillen nog gedurende de laatste levensjaren van baco, of althans kort na zijnen dood, zijn uitgevonden. In eene kronijk, welke in manuscript bij de predikheeren van St. Catharina te Pisa bewaard wordt, wordt gewag gemaakt van eenen zekeren "broeder alexander de spina, een man, die alles wat hij hoorde of zag wist na te maken, en die zoo ook de brillen (ocularia, oogglazen), welke door eenen anderen gemaakt waren, die de kunst geheim hield, had nagemaakt en de wijze om deze te vervaardigen aan anderen goedhartig en gewillig mededeelde."

Deze alexander de spina nu was te Pisa geboren en stierf in 1313. Hij verstond dus de kunst om brillen te maken, op het einde