Naar inhoud springen

Pagina:Album der Natuur 1861.djvu/441

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
 

WETENSCHAPPELIJK BIJBLAD.

 

 

Groote ijzer-meteorieten.—In het museum van Austin (Texas) bevindt zich een ijzer-meteoriet, die thans nog, nadat er een stuk van 3 à 4 pond van afgescheiden is, 320 pond weegt. Deze meteoriet is in Mei 1836 door wijlen den majoor r.s. neighbor van zijne vindplaats, den oostelijken oever der rivier Brazos (Texas), eerst naar San Antonio en vervolgens, in 1839, naar het museum van Austin overgebragt. Sedert onheugelijke tijden was deze massa een voorwerp der bijgeloovige vereering der Comanchen-indianen in den omtrek harer ligplaats, die er groote geneeskrachtige eigenschappen aan toeschreven en beweerden, dat zij reeds door de Spaansche kolonisten ontdekt was, maar aan alle pogingen om haar te vervoeren weerstand had geboden.

Hare gedaante is langwerpig eirond, eenigzins afgeplat; de holten aan de oppervlakte zijn weinig diep; de oppervlakte heeft een olieachtigen glans en is hier en daar bedekt met een dun laagje ijzeroxyd. Zij is taai en hamerbaar. Volgens eene scheikundige analyse van den heer riddell bestaat zij uit 89,993 ijzer, 10,007 nickel en sporen van kobalt.

Een tweede nog veel grootere ijzermeteoriet, die zelfs de beroemde, door pallas in Siberië gevonden ijzermassa overtreffen zoude, is onlangs door den heer john evans ontdekt, bij zijne onderzoekingen van het Oregon gebied. Deze ligt, nog ten deele in den grond bedolven, op de bergen van Rogue-river, niet ver van Port-Oxford aan den Stillen Oceaan, op ongeveer 42 35' N.Br. en 123° tot 124° W.L. De heer jackson vond in een brokstuk daarvan 10,5 proc. nickel. Men beraamt thans middelen tot vervoer van dit blok in zijn geheel naar Washington, om het in het museum aldaar te plaatsen.

 

Photographische afdrukken.—In eene vergadering der American Photographical Society toonde de heer g.h. babcock een lange rol papier, waarop zich omstreeks 300 photographische copien bevonden, allen vervaardigd naar een en hetzelfde negatief en wel met zulk eene snelheid, dat 12000 afdrukken in één uur gemaakt worden.

1861.
4