Pagina:Album der Natuur 1861.djvu/491

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
75
WETENSCHAPPELIJK BIJBLAD.

daarvan was Caryophyllia arcuata, reeds vroeger bekend uit het bovenste tertiaire terrein van Piemont en ook bij Messina gevonden. De beide andere soorten schijnen nieuw te zijn en worden door M. E. Caryophyllia electrica en Thalassiorochus telegraphicus genoemd.

Eindelijk werden aan dit gedeelte des kabels nog gehecht gevonden een Bryozoön uit het geslacht Salicornaria, eenige Gorgouien en twee Serpula's.

 

Reactief op kleine hoeveelheden zwaveligzuur.H. schiff prijst als zoodanig eene waterige oplossing van salpeterzuur kwikzilver-oxydul aan. Zwaveligzuur scheidt daaruit oogenblikkelijk metallisch kwikzilver af. Het doelmatigst is strooken filtreerpapier aan het eene einde met de oplossing te bevochtigen en in het te onderzoeken gas te brengen. In eene ruimte van verscheidene kubiekvoeten, waarin men een lucifer heeft laten ontbranden, kleurt zich zulk een strook papier oogenblikkelijk grijs op de bevochtigde plek.—Raadzaam is het, door middel van een met azijnzuur loodoxyd doortrokken papier eerst te onderzoeken, of er ook zwavelwaterstof voorhanden is. Beide gassen kunnen niet te gelijker tijd aanwezig zijn, daar zij, zooals bekend is, elkander wederkeerig ontleden.

In Bern bevat het lichtgas steeds geringe hoeveelheden zwavelwaterstof, dat in de vlam tot zwaveligzuur verbrandt. In verscheidene lokalen, waar dit gas gebrand had, kon men dit produkt der verbranding door het genoemde reactief met zekerheid aanwijzen. (Ann. d. Chem. u. Pharm., 1861, CXVIII, S. 91).

Hg. 
 

Kunstmatige daarstelling van barnsteenzuur.—Barnsteenzuur staat tot glycol in dezelfde verhouding als propionzuur tot alkohol. Daar men nu door behandeling der cyanverbinding van het radikaal des laatsten (cyanaethyl) met potasch propionzuur verkrijgt, zoo vermoedde maxwell simpson, dat het mogelijk zoude zijn ook het barnsteenzuur op eene gelijke wijze te bereiden.

Werkelijk is hem dit gelukt. Hij stelde eerst de verbinding van het radikaal des glycols met cyan (cyanaethylen) daar, door behandeling van bromaethylen met cyankalium, en vervolgens bereidde hij uit de alkoholische oplossing van het verkregen cyanaethylen, door daarop potasch te laten inwerken, een zuur, dat al de eigenschappen van barnsteenzuur bezat. (Proceed. of the London Royal Society, X, p. 574; Ann. d. Chem. u. Pharm., CXVIII, p. 373).

Hg. 
 

Ontleding van chloorcalcium door waterdamp.PELOUZE heeft bevonden, dat