Pagina:Architectura vol 005 no 007.djvu/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

VIJFDE JAARGANG No. 7. ZATERDAG 13 FEBRUARI 1897.

ARCHITECTURA / ORGAAN V.H. GENOOTSCHAP ARCHITECTURA ET AMICITIA
ARCHITECTURA / ORGAAN V.H. GENOOTSCHAP ARCHITECTURA ET AMICITIA

UITGEVERS: J. VAN DER ENDT & ZOON MAASSLUIS.

Redactie: jos. th. j. cijpers, j. l. m. lauweriks, johs. b. lambeek jr., l. f. edema van der tuuk en k. de bazel.
 bijdragen voor het blad te zenden aan den heer k. de bazel, nicolaas beetsstraat 118, amsterdam en alles, wat de administratie van het genootschap betreft, aan den 1sten secretaris, american-hotel, te amsterdam.
voorwaarden van het lidmaatschap: het orgaan met technisch gedeelte wordt wekelijks franco toegezonden aan alle leden van het genootschap. de jaarlijksche contributie voor het lidmaatschap bedraagt:
voor gewone leden . . . . . . . . . . . . . ƒ 12.—
  „   kunstlievende leden . . . . . . . . . „ 10.—
  „   buitenleden en aspirant leden . . . . . „ 7.50


ME­DE­DEE­LIN­GEN VAN HET GE­NOOT­SCHAP.

 1o. De 1050e gewone vergadering zal gehouden worden op woensdag 17 februari a. s., ’s avonds ten 8 ure precies, in het American Hotel, leidscheplein alhier.
 Voor deze vergadering zal de heer dr. h. c. muller eene bijdrage leveren Onderwerp: iets over het drama bij verschillende volken met fragmenten uit de antigone van sophocles.
 Voor deze gelegenheid zal de vergadering gehouden worden in de groote zaal van het American-Hotel.
 Heeren leden worden er aan herinnerd, dat op de 1049e gewone vergadering besloten werd op deze 1050e vergadering dames te introduceeren, en het met het oog op de ruimere localiteit gewenscht is ook niet-leden der vereeniging te introduceeren.
AGENDA.
 a. Mededeelingen van het bestuur.
 b. Inleiding van den voorzitter.
 c. Voordracht van dr. h. c. muller, Onderwerp: „iets over het drama bij verschillende volken.
 d. Pauze.
 e. Vervolg voordracht van dr. h. c. muller: fragmenten uit de antigone van sophocles.
 Nog brengt het bestuur ter kennis der leden, dat voor deze vergadering de pers ter bijwoning zal worden uitgenoodigd.
 2o. Sedert de vorige opgaaf zijn als buitenlid toegetreden de heeren:

 j. g. veldheer, teekenaar te haarlem.
 w. o. j. nieuwenkamp,    
 w. t. a. vaarzon morel,    

 3o. De 5 ingekomen antwoorden op de 2e genootschapsprijsvraag 1896–1897, „een dorpsstation” blijven tot ná 17 februari in het Genootschapslokaal geëxposeerd.
 4o. Idem: de ingekomen antwoorden op de 1ste „Uitgave prijsvraag,” omschreven in no. 46 van den 4en jaargang 1896.
 5o. Van de twee ingekomen bekroonde antwoorden op de 12e schetsprijsvraag 1896, motto „in haast” en „hoog” heeft zich als inzender onder het laatste motto bekend gemaakt de heer j. teppema te haarlem, terwijl de inzenders der beide motto’s de toegekende bekroningen hebben aanvaard.
 6. Van de „Nederlandsche Vereeniging voor Teekenonderwijs.”


KUNST­NIJ­VER­HEID.   ten­toon­stel­ling der ver­ee­ni­ging „voor de kunst” te utrecht.

De jonge, doch actieve vereeniging „Voor de Kunst” te utrecht exposeert tot 21 februari a.s., in hare bekrompen, voor dit doel bijzonder ongeschikte lokalen op het domplein eene verzameling oude textiele kunst en kantwerken, grootendeels afkomstig uit bekende binnenlandsche verzamelingen, o.a. het aartsbisschoppelijk museum te utrecht, en van particulieren.
 Ongetwijfeld is de weefkunst uit een technisch oogpunt beschouwd veel vooruit gegaan, zoodat we gerust mogen aannemen, dat de productie honderdmaal sneller geschiedt dan vroeger, toen de doelmatige machines nog niet bestonden, waarover men nu kan beschikken, terwijl de tegenwoordige weefsels, tenminste de duurdere soorten, wat constructie en duurzaamheid betreft met de beste voortbrengselen uit het verleden kunnen wedijveren. Het is echter hoogst twijfelachtig of ditzelfde kan gezegd worden met het oog op de estetische eischen, d. w. z. of men tegenwoordig in staat is stoffen te vervaardigen, die even duurzaam en vol van kleur zijn en een even innig verband tusschen techniek en versiering vertoonen als de producten der laatste eeuwen, en of die versiering gegrond is op even eenvoudige regelen en uitgedrukt in even simpele lijnen.
 Wanneer we de hier tentoongestelde voorwerpen beschouwen, zal het ons moeielijk vallen op deze vragen een