Pagina:Architectura vol 005 no 014.djvu/4

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
80
3 April 1897.
ARCHITECTURA.



 De jury heeft het recht om, in geval geen bekroning wordt toegekend, de beschikbare gelden geheel of gedeeltelijk te verdeelen tusschen die ontwerpen, welke volgens haar oordeel op een dergelijke belooning aanspraak kunnen maken.
 Juryleden zijn de heeren w. kromhout cz., h. g. jansen eu k. de bazel.

PROGRAMMA’S.

III. ontwerp voor een omslag om de leescirkel-portefeuille van architectura.

 De teekening moet gedacht in een kleur, op grijs linnen te worden gedrukt.
 De afmetingen der portefeulle zijn:
 hoogte 0.50
 breedte 0.35
 breedte van den rug 0.025.
 Gevraagd wordt een teekening op ware grootte voor uitvoering geschikt.
 Op de voorzijde moet voorkomen het opschrift: „Architectura et Amicitia. Leescirkel No

IV. ontwerp van een verandah.

 De verandah wordt verondersteld te zijn gelegen achter een kamer grenzende aan een tuin, de breedte van deze kamer is zes meter; onder deze kamer is gelegen een keuken breed 4.00 M. en daarnaast eene gang breed 1.76 M.
 De vloer van keuken en gang zijn gelegen 1 M. onder den tuin, die van de kamer 2 M. boven den tuin, de hoogte van den kamervloer tot den vloer van de daarboven gelegen verdieping is 4.25 M. De breedte van de verandah mag ten hoogste 2.50 M. bedragen. Het gedeelte onder den kamervloer gelegen moet van steen, het overige gedeelte van hout worden samengesteld[.] Van uit de verandah en van uit de gang moet de tuin toegankelijk zijn.
 Wordt verlangd vooraanzicht, plattegronden en doorsneden, waarop ook is geteekend de scheidingsmuur met de toegangen van uit kamer, keuken en gang naar de verandah.
 Deze teekeningen op schaal 1 à 20 verder zoo noodig verduidelijkende details op schaal 1 à 10.
 De teekeningen moeten in inktlijnen worden uitgevoerd binnen een rand groot 0.35 × 0.49 M.
 Het Bestuur van het genootschap,
jos. cuypers, voorzitter.
j. l. m. lauweriks, 1e secretaris.

REGLEMENT TOT REGELING VAN HET ONTSLAGNEMEN DER WERKLIEDEN.

 Door de aannemers societeit amsterdam werd in de verschillende Vergaderingen, in den loop van dezen winter gehouden, de vraag besproken welke maatregelen te nemen zouden zijn om de goede orde en den geregelden voortgang op de werken te bevorderen.
 Algemeen werd erkend dat het totaal ongemotiveerd ontslagnemen der werklieden, — meestal slechts ten doel hebbend de loonen verre boven de eenmaal vastgestelde minima te doen stijgen, — het meest er toe bijdroeg die orde en geregelden voortgang te verstoren, en dat daarom krachtige en afdoende maatregelen tot beteugeling van dit willekeurig ontslag nemen moesten worden getroffen. Overleg werd daarom gepleegd met de navolgende vereenigingen:

Amstels Bouwkring,
Afd. amsterdam van den Ned. Aannemersbond, R. C. Gildenbond Afd. Timmerlieden en Metselaars, Metselaars-Patroons-Vereeniging Eensgezindheid, Vereeniging van Aannemers van fundeeringwerken, Aannemers-Societeitamsterdam,”

 Welke Vereenigingen eene overeenkomst troffen, waarbij o. m. werd bepaald:

1o. dat ieder patroon verplicht is aan den werkman, die door hem wordt ontslagen — om welke reden dan ook — een bewijs van ontslag uit te reiken, zonder vermelding van die redenen;
 2o. dat geen werklieden in dienst mogen worden genomen, tenzij voorzien van het ontslagbewijs sub. 1o. vermeld;
 3. dat werklieden, die ontslag wenschen te nemen, evenzeer een ontslagbewijs wordt uitgereikt, indien dat ontslagnemen niet collectief plaats vindt en niet klaarblijkelijk gegrond is op willekeurige opdrijving der loonen, of verzet tegen bepalingen, in het belang der goede orde in het leven geroepen.
 Geschillen omtrent de toepassing dezer bepalingen zullen worden onderworpen aan het oordeel eener commissie, waarvan het bureau gevestigd is warmoesstraat 149/151, van des voormiddags 9—12 ure, tot welke commissie zich die werklieden kunnen wenden, die meenen door de toepassing van vorenstaande bepalingen in hunne belangen te zijn geschaad.
 256 patroons hebben zich voor de onderteekening van het reglement tot handhaving dezer bepalingen verbonden.

Bij het lezen van art. 8 van het reglement heeft het ons verwonderd dat de commissie, tot welke de werklieden zich bij het voorkomen van geschillen te wenden hebben, geheel is samengesteld uit leden die zich hieromtrent verbonden hebben; patroons dus.
 Voor een dergelijke taak is toch op de eerste plaats een bestaande arbeidsraad het aangewezen lichaam of eene commissie, die voor de helft uit werklieden bestaat, zou dienen te worden gevormd; of meenen de Amsterdamsche patroons, dat het „rechten in eigen zaak” het meest bevorderlijk is aan het streven naar verbetering van toestanden?

red. a. et a.


UIT HET KLACHTENBOEK VAN A. ET A. zondagmorgen
28 maart 1897.

Hoewel er sinds 1895 niet is geklaagd
Is het voor aspirantleden wel wat gewaagd
Maar ....
Daar ik naar de kerk moest als een vrome
Doch inplaats daarvan, was gaan wandelen ouder de boomen
Om vervolgens zoodoende in het zaaltje te komen
En dan nog te moeten constateeren, podome!
Dat nog geen plaats hadden genomen:
De antwoorden op de schets prijsvraag spiltrap
Ze zitten toch sinds 11 maart reeds in de map [1]
Zonder nog gezien te zijn door de trouwe bezoeker jantje knap.

l. b.
CORRESPONDENTIE

 Twee stukken, die we ontvingen, over de tentoonstelling van de Ambachtsschool te arnhem worden in het volgend no. geplaatst.

dienstaanbiedingen en vacante betrekkingen.
TECH­NI­SCHE VAK­VER­EENI­GING. in­for­ma­tie­bu­reau.
Opz. Teeken., leeft. 29 jaren, ongeh., verlangd salaris f 80 p. maand
of  32 geh. 90
Bouwk. Opz. 43 90
of Uitv. 43 ongeh. 80
25 85 à 90
Opz. Teekenaar 28 90
23 80 à 90
Bouwk. Opz. 25 60 à 70
33 80 à 90
Teekenaar 22 50
Bouwk. Opz. Teek. 23 60
  1. van 11 tot 14 maart zijn de antwoorden in het genootschapslokaal geëxposeerd geweest en zullen heden wederom worden opgehangen.
    red.