Pagina:Architectura vol 005 no 022.djvu/4

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
108
29 Mei 1897.
ARCHITECTURA.


aantrekkelijkheid, maar de bouwmeester late zich daardoor niet verleiden om de samenstelling minder streng te aualyseeren en te toetsen aan strenge critiek.

halt! Het zijn niet gebreken van constructieven aard, niet het gebrek aan zorg in de behandeling der distributie, die eenvoudig is — of die aan het teekenwerk besteed, dat met vaste hand is uitgevoerd — wat dit ontwerp niet in aanmer­king brengt voor bekroning. Zelfs zijn er vele details die „onder omstandigheden” eene zeer goede toepassing kunnen hebben.
 Maar de kennis van die vele goede zaken is niet voldoende om een bouwwerk te maken dat karakter bezit.
 Dit dorpsstation is veel te veel gedetailleerd behandeld met kleine ingewikkelde constructies, vele dak doorbrekingen, fijne hout- en ijzerwerken, overtollige dakvensters en killen, die te veel onderhoud met zich sleepen voor een utili­teits-gebouw.
 Door meer streven naar eenvoud, en door de groote massa’s in hoofdlijnen tot uiting te brengen zou dit ontwerp veel verbeterd kunnen worden.

greenwich. De indeeling is minder gelukkig door den aanleg van twee niet in verbinding staande buffetten, eene ingewikkelde ongemakkelijke trap voor het huishouden van den stationschef, die ook eene eereplaats heeft welke haar niet toekomt.
 De detailleering vooral die op groote schaal is karakterloos en zonder begrip van ’t goede gebruik van materialen.

3e PRIJSVRAAG. boschwachterswoning.

jagen. De planindeeling eener boschwachterswoning is afhan­kelijk van de levenswijze, o.m. der heeren-jagers — en daarom­trent kunnen de opvattingen uiteenloopen. – De verdeeling die hier is gemaakt, hoewel verdedigbaar, bereikt niet de grootst mogelijke gezelligheid voor ’t verblijf in de kille najaarsavonden, vooral in de minder doorgevoerde koppeling der vertrekken. De engelschen gebruiken meest elk vertrek afzonderlijk, in nederland wordt er meer naar gestreefd om door groote doorgangen nabij de binnenmuren gelegen­heid te geven om twee ruimten tot eene groote te vereenigen.
 De constructie is met zorg behandeld en de details, die wel niet door originaliteit uitmunten, zijn toch zuiver op het papier gebracht. Het teekenwerk is goed; het geheele plan zeer bruikbaar en praktisch uitvoerbaar.

houtsnip. Dit ontwerp geeft wel goede plattegronden wat betreft de ruimteverdeeling, alleen de torenbouw is niet zuiver in vertikale richting doorgevoerd, waardoor de soliditeit onnoodig wordt benadeeld.
 Het karakter dat door de houtconstructie aan ’t gebouw gegeven wordt is goed begrepen, maar toch in natura zoude een eenvoudiger behandeling van de bovenverdieping minder aanleiding geven tot inwateren van ’t uitgezaagde hout, en de indruk zou zeker daardoor niets verliezen, maar op eenigen afstand reeds veel winnen.

marie. De algemeene indruk van dit onderwerp in plan en opstand is niet ongunstig, maar als wordt ingezien dat ver­schillende buitenmuurtjes van den torenbouw niet uit den beganen grond zijn opgetrokken, dan blijkt dat de origina­liteit van silhouette en van muurmassa niet uit het wezen van ’t ontwerp voortkomt maar kunstmatig gezocht is; de ontwerper voelt zelf de zwakke zijde daarvan.

zonder toren. Gevelteekeningen op zeer aantrekkelijke wijze uitgevoerd, met smaak geaquarelleerd en van eene niet kwade massa-verdeeling in goede uitwendige architectuur, — maar dit alles berust op geen hechten grondslag, want de aanleg in plan is op de zonderlingste wijze versnipperd. Inplaals van eene gecentraliseerde groepeering voor een aangenaam, goed gesloten avond- en nachtverblijf, is hier een grillige aaneen­schakeling van vertrekken gemaakt, met het maximum van buitenmuren. Hier zeer zeker dient herhaald te worden de opmerking in den aanhef gemaakt, dat de plattegronden het zwaartepunt vormen van een ontwerp en deze dus met de grootste zorg dienen bestudeerd te worden.

gelijkzijdige driehoek in cirkel. Het afkeurenswaardige hulpmiddel van een buitenmuur der verdieping op ijzeren balken midden over de Hall te plaatsen is hier door de goedkoopte niet te verdedigen. Zelfs zoude dit euvel vermeden zijn indien de dakvlakken met meer overleg waren geplaatst. De details zijn weinig bestudeerd.
 Het is niet aanbevelenswaardig om eene heldere teekening die met zuivere inktlijnen op wit papier is gezet door zwart­achtig rossige kleuren tot een somber beeld om te werken. Het penseel heeft in dit geval niet gelukkig gewerkt.

 Tenslotte een woord van waardeering voor de gezamen­lijke collectie welke hier blijk geeft van het aanmerkelijk veel beter bouwkundig kunnen in den kaatsten tijd. Deze drie prijsvragen door het Genootschap a. et a. uitgeschreven hebben aanleiding gegeven tot veel verdienstelijk werk, dat, we willen het wenschen ook voor de niet-bekroonden, van veel nut zal kunnen zijn in hun streven.

amsterdam, maart
—april 1897
.
h. p. berlage nzn.
joseph th. j. cuijpers.
j. a. van straaten nz.
CORRESPONDENTIE.

 Den Heer d. h. te harlingen.
 Van de lezing gehouden door den Heer mr. h. smeenge is reeds een uitgebreid verslag opgenomen in het technisch gedeelte van 20 maart j.l. Het opnemen van het door u gezondene zou dus weinig nieuws geven.

BERICHTEN.

 Op de door de technische vakvereeniging uitgeschreven prijsvraag voor een quitantiediploma zijn zeven antwoorden ingekomen onder de motto’s T. V. V. — StudieSpinnenPythagorasVlakorna­mentFelix Meritis en Proefdruk.
 Op voorstel van de jury heeft het hoofdbestuur den prijs toegekend aan motto „Proefdruk” ontworpen door den heer k. de bazel en de premie aan motto „Felix Meritis” ontworpen door den heer w. j. linschoten te ’s gravenhage.

 — In den wedstrijd voor een reclamekaart door den heer w. g. boele sr. te kampen, uitgeschreven bij de viering van het 50-jarig bestaan zijner siga­renfabriek, zijn ingekomen 163 ontwerpen. dinsdag 25 mei kwam de jury bijeen om ui[t]spraak te doen.
 Die teekeningen zijn thans tentoongesteld in het gebouw der maatschappij tot bevordering der Bouwkunst, marnixstraat, amsterdam, en voor het publiek te bezichtigen van donderdag 27 mei tot en met vrijdag 4 juni. De daarvoor te heffen entréegelden komen geheel ten bate der Prins Hendrik stichting te egmond aan zee.
 Uit enkele voorname plaatsen in ons land is reeds de wensch te kennen gegeven om die verzameling teekeningen aldaar te mogen tentoonstellen.
 De jury die deze ingekomen antwoorden beoordeelde bestond uit de heeren prof. a. allebe, dr. p. j. h. cuypers, a. le comte, prof. ferd. leenhoff, josef israëls, w. b. g. molkenboer en b. w. wierink.
 De eerste prijs van f 500 is toegekend aan h. kammer te haarlem.
 Den 2en prijs f 300 verwierf felix bosch te bussum.
 De 3e prijs f 200 is toegekend aan georg rueter te amsterdam.

 — Bij de aanbesteding van den bouw eener villa, op een terrein achter het Rijksmuseum te amsterdam, voor jhr. m. elias te arnhem, architect postumus meijes, welke vrijdag 21 mei jl. plaats had in het gebouw der Mij. v. d. werkenden stand, bleek bij het openen der bus, dat zich daarin geen enkel inschrijvingsbiljet bevond.
 De architect verzocht de aanwezige gegadigden hunne biljetten in te leveren, waarop de secretaris der aannemers-societeit amsterdam mededeelde, dat er besloten was niet in te schrijven, tenzij eenige bepalingen in het bestek werden gewijzigd. De architect wilde deze bepalingen niet veranderen, waarop alle aannemers verklaarden, geene biljetten te zullen inleveren.
 Later is de heer postumes meijes op zijn besluit terug gekomen en heeft 24 mei jl. een nieuwe aanbesteding plaats gehad.

 — Ons werd toegezonden een zorgvuldig uitgevoerd boekje met afbeeldingen van courante-profielsteenen, welke worden vervaardigd aan de fabriek van dericks en geldevis te druten.