Pagina:Beets, Ter nagedachtenis van Mr. Jacob van Lennep (1869).pdf/20

Uit Wikisource
Deze pagina is gevalideerd

TER NAGEDACHTENIS VAN Mr. JACOB VAN LENNEP.

geest aan vlugheid van werken; sterke wilskracht en doorzettenden ijver aan duurzame opgewektheid en gelijkmoedigheid; een geest van orde, van netheid, van overzicht aan eene gemakkelijke pen, en een klaren, altijd aangenamen, en bevalligen stijl. En zoo dit alles bezield werd door een gevoel van innige liefde en achting voor den grooten dichter en eene vurige zucht voor de handhaving van den vaderlandschen roem, deze ging te zamen met eene eerlijkheid van karakter, eene onpartijdigheid in de beschouwing van menschen en zaken, eene ruimte van hart, zonder welke de protestant op godsdienstig, de conservatief op staatkundig gebied, ten zij dan in een geest van onverschilligheid, tot geen levensbeschrijving van Vondel in verband met zijne werken, tot geen waardeering van die werken in verband met zijn leven in staat ware geweest.
Het is door ijverig winst te doen met alle deze voorrechten, door de schoone samenwerking van alle deze gaven en deugden, dat Jacob van Lennep niet alleen voor Vondel, maar daarmede niet minder voor zich zelven een eerzuil heeft opgericht.
Onder al de loffelijke eigenschappen, welke deze eerzuil voor Vondel metterdaad tevens tot een eerzuil voor Van Lennep gemaakt hebben, zij het ons vergund nog nader de aandacht te vestigen op dien doorzettenden ijver, welke zich hier in voorbeeldige werkzaamheid geopenbaard heeft. Te meer verlangen wij dit, omdat het ons in de gelegenheid stelt, tegelijkertijd eenig inzicht in de geschiedenis dezer Vondel-uitgave te verleenen.
Het was in het jaar 1849, dat door den heer M. H. Binger, het vroegere hoofd der firma M. H. Binger & Zonen, allereerst na overleg met den heer Mr H. J. Koenen en met den onvergetelijken Da Costa, aan Van Lennep het voorstel gedaan werd tot het commentariëeren

20