Pagina:FrankVanDerGoesWerk1939.djvu/173

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd

man en vrouw vermag te schenken, dan zal de gekochte genieting hem een onrein vermaak schijnen, en haar de verleende beschikking een onoverkomelijke schande. Bij een zoo groot mogelijk maatschappelijke afstand tusschen beiden is ook de waarschijnlijkheid het grootst, dat de aanraking bepaald zal blijven tot de prostitutie, die het kapitalisme van geslachtsgemeenschap buiten het huwelijk heeft gemaakt. De klassentegenstelling laat inderdaad weinig anders toe dan gemeenschap van de lichamen, en doet partijen in den koop overigens vreemdelingen voor elkander zijn en blijven.

 

III

 

Het kapitalisme dat de vrouwen geheel afhankelijk maakt van de mannen, en haar het huwelijk als eenig bestaansmiddel heeft gelaten, heeft de geslachtelijke vrijheid van de vrouwen vóór het huwelijk volstrekt opgeheven.

De geprostitueerden zijn niet vrij, zij moeten hare liefde verkoopen. De eerbare vrouwen zijn evenmin vrij, zij mogen hare liefde niet wegschenken. Alle seksuëele vrijheid is voor de mannen alleen die reeds vóór het kapitalisme de kostwinnaars waren, en de vrouwen de huishoudsters, maar die door het kapitalisme zooveel macht over de vrouwen hebben gekregen, als de maatschappelijke beteekenis van de kostwinning die van de huishouding nu te boven ging. Het kapitalisme heeft aan de mannen de beschikking gegeven over de vrouwen in en buiten het huwelijk. De willekeur van het heerschende geslacht, dat in de ekonomische gesteldheden den grondslag en de instrumenten van zijn overmacht bezit, bepaalt naar zijn welbehagen en behoeften de zeden van het andere. De man geeft aan sommige vrouwen een broodwinning die hem door hare onkuischheid moeten behagen, en aan sommigen het levensonderhoud wier plicht de kuischheid is. De eenen, om te leven van zijn hand, zijn genoodzaakt zich te geven en weg te gooien vóór haar tijd; de anderen, zich te onthouden tot

169