Pagina:Heimans&Thijsse1895InSlootEnPlas1stEdition.djvu/96

Uit Wikisource
Deze pagina is gevalideerd

80

behulp van een dun buisje kunt inzuigen. Ge weet wel, door van den luchtdruk op 't water gebruik te maken: den duim houden op het eene open eind van het buisje, het andere eind boven de polyp in het water brengen, den duim er boven af (het water stijgt met den polyp in het buisje) den vinger er weer op, en den inhoud overbrengen waar ge dien hebben wilt.

Maar, ne cherchez pas midi à quatre heures! wat ge met zooveel moeite tracht te verkrijgen, ligt heel vaak zoo nabij voor het opnemen.

Het is mij meer dan eens gebeurd, dat ik lang en nog wel vergeefs naar hydra's heb gezocht, om ten slotte bij toeval te bemerken, dat ik ze thuis al lang had.

In dat schaduwrijk oerwoud van eendenkroos, waarvan de worteltjes de stammen vormen en de ronde blaadjes het dichte loverdak, leeft een wereld van allerlei wezens, die niet zoo gauw in het oog vallen. Schept ge nu een netvol van dat kroos, alleen om schaduw en voedsel in het aquarium te brengen, dan komt er al zooveel in wat eerst later bemerkt wordt; en plant ge er grootere waterplanten direct uit de sloot in over, dan is de kans nog grooter, dat ge op een goeden dag tot de blijde ontdekking komt, dat ge al polypen hebt.

Ook met de overgebrachte slakkenhuisjes komt er heel wat anders binnen. Gaat ge zoo nu en dan eens een kwartiertje zitten turen naar het brokje natuur, waarmee ge uw huis hebt versierd, dan bemerkt ge wellicht een onverklaarbare beweging in kleine holle rietstukjes, in aan elkaar hangende blaadjes, in kleine leege of bewoonde slakkenhuizen die aan elkaar schijnen te kleven, in de schelpjes van de zoetwatermossels — die ook al in het aquarium gekomen zijn zonder dat ge weet hoe — ja, beweging in zandkluitjes soms.