Pagina:Heimans&Thijsse1895InSlootEnPlas1stEdition.djvu/95

Uit Wikisource
Deze pagina is gevalideerd

79

In de eendenvijvers van Artis komen de polypen in groote menigte voor; met het kroos, dat daar uitgenomen, in de bakken wordt gebruikt, geraken zij ook in de aquariums. Daar veroorzaken zij ook heel veel last, door het dooden van de daphnia's en cyclops, die tot voedsel voor de visschen bestemd zijn. Andere visschen vallen hem niet aan; de aal b.v. met zijn gevoelige snuit is er niet opgesteld in aanraking te komen met de harpoenen van onze hydra. De waterslakken maaien ze met hun vijl-tong van het glas weg; ook moet ge geen stekelbaarsjes bij hydra's plaatsen, die ge in leven wilt houden.

Het kroos in de vijvers van Artis wordt geschept uit de slooten langs den Oeterwalerweg, den Sloter- of den Amstelveenschen weg; ook komen hydra's voor langs den Haarlemmerweg, dus aan drie zijden van Amsterdam; en waarschijnlijk zijn ze overal in ons land te vinden; maar het meest in slooten waarin van tijd tot tijd eenden of ganzen zwemmen; in de mest van die vogels schijnen de wintereieren der daphnia's goed te ontkiemen.

Er zijn verschillende wegen in te slaan om polypen machtig te worden. Breng een flinken voorraad eendenkroos mee en verdeel die over een aantal flesschen, laat de blaadjes vijf minuten rustig aan de oppervlakte drijven en onderzoek dan, stuk voor stuk, de onderzijde; ook aan de onderzijde van de waterlelie-bladeren komen ze veel voor; de bruine bolletjes lijken veel op eieren van waterslakken of kevers, maar in water geworpen nemen ze zeer spoedig den niet te miskennen polypenvorm aan.

Een ander minder tijdroovend middel is dit: Werp een massa eendenkroos in een emmer met water, roer er een poosje flink met een stok in, giet daarna het water, zonder het kroos, snel in een witte kom over en de polypen, die er zich in bevinden, vallen op den bodem, waar gij ze met