Pagina:Heimans&Thijsse1896DoorHetRietland1stEdition.djvu/277

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

251

Of de Addertong dan een varen is? Wel zeker, maar de voorkiemen, die uit de sporen moeten komen, zijn zoover ik weet, nog niet gevonden. Natuurlijk zijn er al heel wat pogingen gedaan, om onze ophioglossum (de vreemde naam beteekent letterlijk addertong) uit sporen te kweeken en dat lukte ook soms; maar de nieuwe planten waren al ontwikkeld, zonder dat de voorkiem was opgemerkt. Daar schijnt iets aan vast te zitten, wat niet gemakkelijk te zien is, tot weer eens een toeval het doet ontdekken.

Wil je eens varens uit sporen kweeken, en een flinke voorkiem hebben, die zonder loep of microscoop te zien is? Ga dan eens mee naar onze koningsvaren, hier vlak bij die elzenstronk. Zie je wel, net als de addertong heeft de Osmunda zijn sporen niet aan de achterzijde der bladeren. Hij steekt ze omhoog als een pluim, waarom hij ook wel pluimvaren heet; ook zag men vaak die pluim voor verdorde bloemen aan, en de koningsvaren kreeg de vreemde naam van bloemvaren.

Als we nu een stuk van de pluim meenemen, kan ieder van ons thuis de proef eens nemen. Heel veel moeite kost het niet en geld evenmin. We nemen geen bruine takjes van de pluim, want dan is de kans groot, dat we leege spoordoosjes mee naar huis nemen.

Dat de groene deelen van de pluim nog geen rijpe zaden hebben, hindert volstrekt niet, dat weet ik bij ondervinding. Het beste wat je doen kunt, is, het stukje varen met de onrijpe sporen in een brief-couvert te sluiten en dat op de vensterbank een paar dagen in de zon te leggen.

Heb je de gom van het couvert goed dienst laten doen, dan is er geen spoortje verloren gegaan: in de hoeken vindt je een weinigje donker groen poeder, uiterst fijn en droog. De spoorhouders van het stukje pluim, klop je nog eens uit en de kweekerij kan dadelijk beginnen; je behoeft het volgend voorjaar niet af te wachten.