Pagina:Hertogenbosch en derzelver inwoners bij het begin der negentiende eeuw.djvu/54

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is niet proefgelezen
( 46 )

afgeſchaft wierde[1]." – Is een gelukkig Huwelijk de beste ſtand, welken wij hier op aarde kunnen genieten, dan moeten wij ook weten, wat het Huwelijk zij: "Het Huwelijk is, volgends de gronden der gezonde Reden en der Schrift, niets anders, dan ene verbindtenis ééns Mans en éner Vrouwe in den Here, om in getrouwheid en onverbreeklijke liefde ſamen te leven, met elkanderen Kinderen te telen, dezelve tot verheerlijking van God, en ten beste der menschlijke ſamenleving op te voeden, en zich voor onkuisheid te bewaren."[2] – Als men de Meiërijſche Huwelijken aan deze beſchrijving toetst, dan zal men in die ſtreken bijna nergens (de Proteſtanten echter uitgezonderd) een goed, volmaakt en gelukkig Huwelijk aantreffen.

"Waaröm is een Echtverbindtenis in de Meiërij zelden of nimmer gelukkig?" – Zo vraagde ik mij zelven dikwijls; en na alle redenen hier voor naargeſpoord te hebben, kon

ik
 
  1. Pluche, Schouwtoneel der Natuur. XI. Deel. Bl. 28 – Dit Werk draagt ook den naam van: Schouwtoneel der Natuur door P. le Clercq.
  2. J. F. Stapfer, Grondlegging tot den waren Godsdienst. IV. Deel. Bl. 525.