Pagina:Het Petrus Donders Tijdschrift vol 021 no 009 't Eeuwfeest van Pater Donders' priesterwijding.djvu/2

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

de ijvervolle zendelingen op te wekken; hij zorgde, dat in de plaats der daar zoo spoedig bezweken priesters anderen optraden, en wel vooreerst de eerw. heeren Van der Weyden, en de daarna zoo beroemd geworden Grooff; hem moet men naast God en diegenen, die zich opofferden, het behoud des geloofs aldaar danken.
In 1844 werd hij ook belast met de behartiging der kerkelijke belangen van onze Oost-Indische bezittingen, zoodat hij van toen af was Bezorger der Overzeesche Zendingen (Procurator onzer Overzeesche Missies).
Wij behoeven van zijn rusteloos ijveren voor de geestelijke belangen van die verre oorden geene bijzonderheden aan te teekenen; zij liggen een ieder, althans ieder Katholiek, nog versch in het geheugen [1].

Als Mgr. Van Wijckerslooth’s verdiensten voor de Surinaamsche Missie na zijn dood zóó geprezen zijn, en terecht, dan is het vanzelfsprekend, dat zijn naam ook herhaaldelijk genoemd wordt, en steeds met eerbiedige dankbaarheid, in de „Beknopte Geschiedenis der Katholieke Missie in Suriname door een Pater Redemptorist” [2] (A. Bossers en K. Wulfingh). Op bl. 180 wordt zijn werk als Procurator der Missie in spiritualibus (voor haar geestelijke be­langen) dankbaar herdacht met de bemerking, dat zijn vele zorgen voor het tijdelijke der Missie hem ook tot een Procurator in temporalibus hebben gemaakt. Bij de vermelding van zijn dood op bl. 245 lezen we dan ook: „Zijn naam is onsterfelijk in de Suri­naamsche Missie”.

* * *

Ziedaar het een en ander over den Bisschop, die den Eerbiedwaardigen Petrus Donders op 5 Juni 1841 te Oegstgeest priester heeft gewijd.
Het moet voor den Bisschop zelf een groote voldoening zijn ge­weest van de volheid van het priesterschap te kunnen meedeelen aan dien Jongeman, die door God op zoo merkwaardige wijze tot den priesterlijken staat was geroepen en die reeds een paar jaren tevoren door Mgr. Grooff voor de Surinaamsche Missie was aan­genomen.

  1. Gaarne vestigen wij er nog eens de aandacht op, dat reeds in dien tijd door onze Seminaries zulk een levendige Missie-actie ontwikkeld werd, gelijk wij vroeger reeds in verband met Haaren en Praeses Cuijten bemerkten. Wat er in onzen tijd op dat gebied geschiedde en geschiedt (wij denken hier ook aan Professor Groenen in verband met de Indische Missie-Vereeniging) sluit zich waardig daarbij aan.
    Wat Mgr. Van Wijckerslooth betreft: in de 18 jaren van zijn episcopaat heeft hij 6 bisschoppen geconsacreerd (o.a. Mgr. Den Dubbelden te ’s Bosch op 10 April 1842, Mgr. Zwijsen te Tilburg op 17 April 1842, Mgr. Grooff te Leiden op 26 Febr. 1844), bij 4 bisschopswijdingen geassisteerd, 73 kerken gewijd en voortdurend geheel Nederland afgereisd om er de H. Wijdingen en het H. Vormsel toe te dienen.
  2. Uitgegeven te Gulpen, Boekdrukkerij M. Alberts, 1884.
165