Naar inhoud springen

Pagina:Iconologia of Uytbeeldinghen des Verstants Cesare Ripa 1644.djvu/197

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
175
175
Godgeleertheyd.Theologia.

ontſteecken is, tot oeffeninge van de Godvruchtigheyt, die uyter natuere vlamt nae Hemelſche dingen.

De ſlincker hand op ’t hert, bediet, dat een Godvruchtigh Man plagh teyckenen te vertoonen van ſijne liefde, en dat door levende en eedele wercken, die gedaen worden met een vaſt en volmaeckt voornemen, ſonder pochinge of begeerte van ydele eere. Derhalven ſeggen eenige, dat Virgilius en andere Poëten, dat om alle ſchaduwen totte Godsvrucht van Æneas wegh te nemen, hy de meeſte wercken van ſijne Godvruchtigheit, gepleeght ſoude hebben, in de duyſterheyt van den nacht.
De Overvloets Hooren, bediet, dat men in ſaecke van Godvruchtigheydt weynigh werckx moet maecken van de Rijckdommen des Werrelds. ’t Welck onder andere, met een beſondere voordaed in de grootſte dierte van onſen tijd betoont heeft binnen Romen de Heer Patritius Patritii, diewelcke daer over veel meer lof waerdigh is, als mijn penne hem kan geven.

Theologia. Godgeleertheyd.

EEn Vrouwe met twee ongelijcke aengeſichten, ſiende met het jeughdelijckſte ten Hemel, met het oudſte nae der aerde, ſittende op een Hemels kloot, of een blauwe ronde bolle vol ſterren, houdende haere rechter hand voor de borſt, en de ſlincker uytgeſtreckt nae der aerde, de ſlippe van haer kleed ophoudende, alwaer een Radt ter ſyden ſtaet: ’t welck is het eygen Hierogliphiſch beeld in de H. Schriftuyre, van de Theologiſche kenniſſe: want gelijckerwijs het Rad de aerde niet raeckt, ten zy alleene met den ommetreck of onderſte rondigheyt, hoewel ’t ſich nochtans beweeght, alſo moet een oprecht Godgeleerde, ſijne ſinnen ſtieren nae de kenniſſe, doch alſo, dat hy die ſlechts, gaende maecke, en niet alles over hoop ſmijtende, verwarre.

De twee aengeſichten waer mede zy nae den Hemel en nae der Aerde ſiet, bedieden, gelijck Auguſtinus tot Voluſianum ſeyt, dat de Godgeleertheyt is geveſtight in ’t geſtadigh opmercken en in ’t ſtantvaſtigh beminnen van God en van ſijn evennaeſten, en daerom kan zy tot God niet opwaerts ſien, of zy moet oock het oogh nederwaerts op haeren naeſten ſlaen: en dit bediet, dat een Godgeleerde niet van noode heeft, dat hy

ſoo