Pagina:In Het Jaar 2000 (Bellamy1890).djvu/66

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is proefgelezen

58

—"Juist, juist," zeide hij. "Een algemeene werkstaking zou waarschijnlijk op den eersten betaaldag zijn gevolgd, en een werkstaking tegen de regeering gericht, is een omwenteling."

— "Hoe voorkomt gij dan een omwenteling per dag?" vroeg ik. "Heeft een of andere wonderbaarlijke wijsgeer een nieuw rekenstelsel uitgedacht, om iedereen tevreden te stellen in het bepalen van de volstrekte en betrekkelijke waarde van alle soorten van diensten, hetzij verricht door spier of hersens, door hand of stem, door oog of oor? Of is de menschelijke natuur zelf veranderd, zoodat niemand zijn eigen voordeel zoekt, maar iedereen het voordeel van zijn buurman? Een van beide moet gebeurd zijn."

"Noch het éen, noch het ander," antwoordde Dr. Leete lachende, "is geschied. En nu, mijnheer West, ging hij voort, u moet bedenken dat u mijn patiënt bent zoowel als mijn gast, en mij veroorloven u een weinig slaap voor te schrijven, voor mij verder praten. Het is over drieën."

—"Het recept is zeker heel verstandig," zeide ik, "Ik hoop alleen maar dat het toegepast kan worden."

—"Daar zal ik voor zorgen," sprak de dokter, en hij gaf mij een wijnglas van iets, dat mij in slaap deed vallen, zoodra ik in bed lag.

 


 

HOOFDSTUK VIII.

 

 

Toen ik wakker werd gevoelde ik mij zeer opgefrischt en ik lag een langen tijd te soezen in het genot van