Pagina:Keulemans Onze vogels 1 (1869).djvu/167

Uit Wikisource
Deze pagina is gevalideerd
 

DE GRASMUSCH.

SYLVIA CINEREA.


Wij kennen onder den naam „Grasmusch" een vogeltje, dat tot het geslacht Zangers (Sylvia) behoort, doch, wegens zijn eigenaardigen vorm weder door sommigen tot eene afzonderlijke groep wordt gebragt. Er komen in Europa en in 't Noorden van Afrika onderscheidene vogels voor, die in vorm en kleur met onze Grasmusch overeenkomen en daarom ook tot dezelfde groep (Currica) behooren.

Het zijn: de Sylvia Ruppelli, die de onze in Griekenland en Turkije schijnt te vervangen; de S. melanocephala, uit Italië, Spanje en Portugal; de S. conspicillata, uit dezelfde streken, en vooral op de bergen en in de vlakten der Kaapverdische eilanden, Teneriffe en Madeira zeer algemeen; bij deze soort zijn de kleuren over het geheel iets levendiger, de vleugels ronder, en de geheele vogel kleiner, doch overigens komt hij, wat zang, levenswijze en verschil in sekse betreft, onze Grasmusch zeer nabij. Voorts de S. provincialis, die het Zuiden van Frankrijk, Zwitserland en geheel Zuid-Europa bewoont, en ook in Engeland herhaaldelijk is waargenomen; deze soort komt in kleuren met de onze nagenoeg overeen, heeft dezelfde levenswijze, maar is iets kleiner. Eindelijk de S. subalpina, mede aan de onze verwant, maar kleiner, door fraaijer zang en door hare wijze van nestelen van de onze verschillende. Tot de groep „Curruca" behoort ook de Braamsluiper (S. curruca).

De gewone soort, S. cinerea, bewoont bijna geheel Europa, met uitzondering van de zuidelijkst gelegen landen; en in de meeste streken, waar zij vertoeft, is zij zeer algemeen. De officiële naam „Grasmusch" is hieraan toe te schrijven, dat men haar, meer dan andere Sylvia-soorten, in het lage hout en hooge gras, en vooral langs begroeide slootkanten aantreft, en dat hare kleuren wel eenigzins naar die van onze Huismusch gelijken.

De Grasmusch bezoekt ons van half April tot de eerste dagen van September,