Pagina:Keulemans Onze vogels 3 (1876).djvu/28

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd

der opzigtige van zijn gevederte, ook minder in trek is. De koopprijs belet echter geenszins zijne algemeene verspreiding onder de vogelliefhebbers; want men betaalt er zelden meer dan 30 à 40 gulden voor. Aan den anderen kant is het ook waar, dat hij in gevangenschap op verre na niet dat vermakelijke aanbiedt, hetwelk men van den Rooden en den Blaauwen Ara ondervindt; want hij is niet alleen te stil van aard, maar ook een slecht leerling in de praatkunst; wel kunnen sommigen eenige woorden uiten, doch zij zijn steeds zoo onduidelijk en zwak van spraak, dat men hen slechts moeijelijk verstaan kan.

Tot voedsel geve men hem zaden en vruchten, en behandele hem overigens even als de reeds beschreven soorten van Ara's.

Behalve dezen, komen er nu en dan Hyacinth-Ara's ter markt; doch dit is een zeer zeldzame vogel, en hij wordt dan ook, behalve in diergaarden, schaars bij vogelliefhebbers aangetroffen. Deze soort is de grootste van allen; zij is geheel donkerblaauw, en heeft de naakte wangen helder oranjegeel. Zij bewoont Brazilië, noordelijk tot de Amazonen-rivier.

Eene andere, uiterst zeldzame soort, de Arrakan der Brazilianen (Arara severa), door sommigen ook Grenadier genoemd, herinnert, door de kleur van haar gevederte, aan de Groene, hier afgebeelde soort. Zij is echter fraaijer van kleuren, heeft de onderdeelen en ondervleugelveêren donkerrood, is blaauwer in den nek, en onderscheidt zich vooral door hare geringere grootte.

De Marakana (Arara maracana) gelijkt veel op de laatstgenoemde soort, doch heeft den stuit en het midden van den buik donker roestrood, en is onder den vleugel groen en geel. Deze soort bewoont het Zuiden van Brazilië, alsmede Paraguay en Peru.