Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/216

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

170

Het zal dus nog moeten blijken, of zij eene toekomst heeft.

Tegenwoordig zijn er echter al eenige soerau's, waar de leerlingen op meer geschikte uren onderwijs ontvangen en op schoolbanken zitten; waar een Bchoolbord wordt gebruikt; waar men streeft en zoekt naar methodische behandeling van de leerstof.

De meest ontwikkelde Maleiers voelen zich ontgroeid aan het oude soerau-wezen. Het aantal kinderen, dat leert mengadji, neemt niet at', waarschijnlijk wed toe, maar de ontwikkelden sturen hun kinderen niet gaarne meer naar de ouderwetsche soerau. Eene modernistische strooming begint zich af te teekenen en komt in botsing met de conservatieve godsdienstpartij.

Op de Sjafiitische hoogeschool te Caïro studeeren heel enkele Sumatranen: daarentegen zeer vele te Mekka; velen knoopen eenige jaren studie aldaar vast aan den hadj.

Handleidingen voor de kennis van den godsdienst raken meer en meer verspreid onder de bevolking en worden op de groote pasars en in winkels verkocht. Die boeken zijn in het Maleisen met eigen karakter gedrukt, doorspekt met Arabische teksten, dadelijk gevolgd door eene vertaling in de moedertaal.


Hasan-Hoesainfeesten.

Ten opzichte van de overige uitingen van den Islam in Ned. indië, zooals de heiligenvereering, de lijkbezorging, de werkzaamheid der geestelijke broederschappen, de wijze, waarop het Mohammedaansche huwelijk geschoven is tusschen de plechtigheden van het adat-huwelijk, bestaat er weinig verschil tusschen Sumatra en Java. Een bijzondere vorm van Mohammedaansche ketterij, die in Ned. Indië alleen op Sumatra voorkomt, dient echter nog te worden aangestipt, n.1. het Hasan-Hoesain- of taboetfeest. Een deel der bevolking te Bengkoelen, te Padang, Pariaman en de andere plaatsen aan de kust van Sumatra's Westkust en een nog kleiner deel van die te Koeta Radja doet er aan mee. Het feest geeft veel drukte en is een volksvermaak geworden van godsdienstigen oorsprong, zooals ten onzent de kermis; grootendeels is het ontaard in eene bedelpartij van kinderen, die met de z.g.n. taboet's joelend de huizen langs loopen, tot soms in ver verwijderde plaatsen toe. Het feest