Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/219

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

171

is zelfs een tijd lang verboden geweest. De vromen zien er met minachting op neer. Het geldt als het feest voor de Klingaleezen, die te Koeta Radja en te Padang talrijker zijn dan elders in Indië, n.1. op elk der plaatsen 1100 a 1200 zielen, doch ook een groot deel der Inlandsen e bevolking doet er aan mee. Men meent wel eens, dat de viering is ingevoerd tijdens het Engelsche tusschenbestuur door de Sipahi's, de Engelsche bezetting van Bengaleesche soldaten uit dien tijd. Dr. Snouck Hurgronje wijst echter op den grooten invloed, dien de Mohammedanen van Dekan op den Islam in Ned. Indië hebben uitgeoefend. In Troemon (Westkust vanAtjeh), en ook elders op Sumatra op kleiner schaal, wordt het feest nog op dezelfde wijze gevierd als in Dekan.

Dekan is ook wel Soennitisch, doch Sjiitische gebruiken zijn er in zwang.

De oorsprong van het feest is als volgt. De 10e dag van de Ie maand (Moeharram) is voor de orthodoxe Soenniten een weinig belangrijke feestdag, Asjoera geheeten. (Daarnaar noemen de Javanen deze maand Soera). Men merkt van dien dag weinig; er wordt gevast of er worden bepaalde gerechten gegeten. In de landen der Sjiieten (Perzië, een deel van Britsch-Indië,) zijn de eerste 10 dagen van Moeharram groote dagen, waarop men het sneuvelen van Hoesain, den kleinzoon van den Profeet, in den slag van Kerbela (680 n. C.) herdenkt. Ook diens broeder Hasan wordt dan als martelaar en heilige met Hoesain herdacht. Het feest is eene vreemde mengeling van mystiek en quasi-historische herdenkingen. Een der hoofdmomenten is het ronddragen der taboets, fraai versierde, pyramide-vormige huisjes, die doodkisten moeten voorstellen.


§ 33. Zending.

Aan de Christelijke Zending in de gewesten van Sumatra nemen de volgende genootschappen deel:


Katholieke zending.

1. In Bengkoelen een 2-tal Roomsch-Katholieke priesters van de Vereeniging der Paters Capucijnen te Handel, die eene missie met een stationnair getal van ± 600 zielen en eene niet gesubsidieerde school hebben onder de Pasoemah's te Tandjoeng Sakti.