Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/260

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

210

en huwelijken met vreemde vrouwen) en hun taal hebben gewijzigd.

Alleen in Negeri Sembilan is een gewijzigd matriarchaat in stand gebleven (wellicht als gevolg van massale emigratie) en hield ook het gevoel van politieke samenhoorighoid met Minangkabau stand. De bewoners hebben vreemden in hun soekoeverband weten op te nemen. Er zijn nu 12 soekoes waarvan 8 of 4 uit niet-Minangkabauers gevormd. Volgens de inwoners zijn ze oorspronkelijk meest uit de L. Kota (Pajökoeinboeh) afkomstig. De dcelgenooten aan eenzelfde volksverhuizing noemen zich oerang nan sadjoerai en beschouwen elkaar als familieleden, met terzijdestelling van de bloedverwantsehapsverhouding. De nieuwe soekoes in den vreemde zijn aldus ontstaan uit verschillende soekoes in het moederland. Dit is volkomen analoog aan hetgeen men elders opmerkt bij emigratie,, zooals bij Bataks en Gajō's.


Oorzaken dier sterke emigratie.

Wat mag toch wel de oorzaak zijn dier sterke emigratie-zucht, waarmee alle Minangkabauers, ook de Korintjiërs (§ 8), behept zijn? Het merantau is als het ware een volksinstelling geworden. Is de landverhuizing al niet zoo erg als in Ierland, dan toch zeker wel zoo als in Italië.

Dat een levenskrachtig berg volk naar de vlakten verhuist, dat er eene traditie ontstaat van rijke, vlakke landouwen, waar het leven minder hard is, is niets ongewoons. De Zwitsers en Hoogduitschers leverden vroeger het grootste contingent van de huurlegers. In ons Indië zelf zagen wij, dat de kuststreken van Bengkoelen grootendeels vanuit de naburige gebergten zijn bevolkt. Van Bataks zijn dergelijke verhuizingen bekend. De Bantensche „orang oedik" waren in het vroegere Batavia welbekend. De Chineesche koeli-immigranten zijn uit een bergland afkomstig.

De Minangkabauers echter wijden weinig aandacht aan de ontginning der nog onbewoonde laagvlakten in de nabijheid en verhuizen niet tijdelijk, alleen om wat geld te verdienen. Zij zoeken het verder op en blijven in den regel weg.

Vraagt men de bevolking zelve naar de oorzaken van haar treklust, dan krijgt men in den regel tot antwoord: de heerendiensten.