Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/317

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

255

Dezelfde gronden zijn sedert meermalen en met succes gebruikt, telkens na eene dergelijke periode van braak liggen.

Men kreeg betere oogsten van gronden, die weer met bosch waren begroeid, dan van die, welke onder de ilalang (Jav. alangalang) waren geraakt. Aldus zag men de waarde in van de reboisatie der „afgetabakte" gronden. Voor de reboisatie werd de Albizzia Moluccana het meest gebruikt. Velen hebben echter bezwaren tegen dezen boom, omdat zijn wortels moeielijk zijn uit te roeien en, in den grond gelaten, aanleiding geven tot het ontstaan van de shjmziekte. Daarom geven de meeste planters nu de voorkeur aan dez.g.n. natuurlijke herbewouding. Dadelijk, nadat de tabak van de velden is, ontstaat daarop spontaan—uit achtergebleven wortels of door den wind aangevoerde zaden—weder eene begroeiing met struiken en boomen.

Nu wordt op die velden veelal een keer rijst aangeplant na de tabak. Men moet dus zorg dragen, dat de rijstaanplant dien jongen opslag niet beschadigt. Daarna weer heeft men te zorgen, dat de opslag niet onder de ilalang worde verstikt. Deze lastige en hardnekkige grassoort komt altijd op, maar in den regel wint het bosch het wel, tenminste als de ilalang maar niet in brand wordt gestoken. Want dan verbrandt de opslag mede en sterft, terwijl de ilalang met haar krachtige en diepe wortels, die blijven leven, terstond weer aangroeit.

Om de ilalang tegen te gaan, wordt tegenwoordig veel crotallaria geplant, eene groene bemesting, die de ilalang verstikt en de opschietende struiken en boomen weinig kwaad doet. Wanneer na eenige maanden de crotallaria afsterft, hebben de struiken en boomen zich reeds voldoende ontwikkeld om de overhand te behouden op de ilalang. Zoodra de boombegroeiing zich sluit, kan de ilalang niet meer bestaan en verdwijnt. Het jonge bosch groeit snel, en wanneer men na 6 à 8 jaar weer terug komt om tabak te planten, vindt men weer bosch van 8 à 12 Meter hoogte.

Op plaatsen, waar men geen tabak wil planten, bij de établissementen, plant men veel djatiboomen om aan timmerhout te komen.

 

In Deli is Februari de droogste maand (zie het diagram IV,,