Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/370

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

296

Tot 1912 waren er alleen locale lijnen: een voor kolenafvoer van oen enkele streek, waarbij en passant op eenig locaal vervoer viel te rekenen; een strategische lijn: een geboren uit de onmiddellijke behoeften van het Cultuurgebied. Nu pas is men van twee zijden uit begonnen de eerste schakels te smeden van de lange keten, die geheel Sumatra zal bespannen. Ook de nu bestaande lijnen zullen schakels van die keten moeten worden.

Als de thans in aanleg zijnde lijnen Palembang—Moeara Enim en Oosthaven—Praboemoelih en de Atjeh-lijn voltooid zullen zijn, zal Sumatra 1618 K.M. ijzeren baan hebben, d.i. 1 K.M. op 272 K.M.2 of 1 K.M. op ruim 3000 zielen. Java heeft 1 K.M. ijzeren baan op 28 K.M2 oppervlakte of op 7500 zielen. Om even gunstige verkeersvoorwaarden te bezitten als Java thans, zou Sumatra tien maal zooveel spoorweg en vijf en twintig maal zooveel bewoners moeten hebben. De progressie in het zielental moet sterker zijn dan die in de lengte der spoorwegen.


Sumatra-Staatsspoor.

Boven zagen wij, dat in 1887 werd besloten tot den aanleg van de kolenlijn van Oembilin naar Teloek Bajoer (de Inlandsche naam voor de Koninginnebaai en de Emmahaven). Van het station Padang een zijlijntje tot Poelau Air, dicht bij de pakhuizen der handelswijk aan de Batang Arau of Padang-rivier, waar vroeger de prauwen, van de bij het eilandje Pisang op de reede van Padang ankerende zeeschepen komend, hun lading losten.

Het gedeelte van Padang tot Padang Pandjang kwam in exploitatie 1 Juli 1891; dat tot Fort de Koek 1 Nov. 1891; tot Solok 1 Juli '92; Solok—Moeara Klaban en Padang—Emmahaven op den dag van de opening der Emmahaven, 1 Oct. 1892. De 828 M. lange tunnel tusschen Moeara Klaban en Sawah Loento was voltooid op 1 Februari 1894. Het stuk Fort de Koek—Pajökoemboeh is geopend in Sopt. 1896; Loeboek Aloeng—Pariaman in Dec. 1908; Pariaman— Soengai Limau in Dec. 1910.


Dure aanleg.

Het 245 K.M. lange net heeft bijna 24 millioen gekost (de Emmahaven en de kolenstort aldaar niet meegerekend). Die hooge prijs