Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/67

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is proefgelezen

37

De Agam-rivier voert het water van het plateau van Agam af, gaat in onderaardschen loop van 4 K.M. lengte door een der ruggen van het Kamang-gebergte, bereikt de vlakte der L Kota, stroomt voorbij Pajǒkoemboeh en vereenigt zich met de reeds genoemde Si Namar. Deze ontspringt op het N. randgebergte van het plateau der L Kota bij Soeliki en volgt de lengteas er van.


Boven-Kampar-kanan.

Ten N. van dit gebergte ligt het gebied der Boven-Kamparkanan, onvruchtbare zandsteen, zware bergruggen, die bij het overschrijden imposante uitzichten toestaan over de als coulissen achter elkaar liggende kammen. Veel ilalang- vlakten; weinig oerwoud; smalle rivierdalen, waarin de langgerekte dorpen liggen met weinig sawah's en veel ladangs—vele voor gambir-cultuur gebruikt—aan de benedenste hellingen. Een paradijs voor herten, wilde varkens, koningstijgers, tjipan's (tapir Sumatrensis) en olifanten. De rivieren hebben steile oevers; de Kapoer bijv. stroomt door eene geweldige kloof met loodrechte wanden langs eene bedding vol rotsblokken en stroomversnellingen, maar wordt niettemin bevaren, zij het met groot gevaar.


Doorgangsweg naar Singapoera.

De voorwaarden voor economische ontwikkeling dezer streek zijn ongunstig; niettemin deelt zij in het tegenwoordige streven om Sumatra vooruit te brengen. Zij zal een doorgangsland worden voor het traject Padang—Fort de Kock—Siak—Singapoera.

Van het eindstation te Pajŏkoemboeh gaat een mooie rijweg naar het Noorden, die tot voor kort pal tegen het steile scheidingsgebergte eindigde (te Loeboek Bangkoeng, in de nabijheid der, bij touristen terecht vermaarde, grootsche Arau-kloof). Vandaar gaat verder een onverhard, smal pad naar de Mahat-rivier. Dit pad gedeeltelijk volgend wordt nu door den Waterstaat een weg gemaakt, die eerst door een kloof voert, bij Pintoe Angin (windpoort) den kam overschrijdt en verder voert naar de pangkalan aan de Mahat, Kota Baroe genoemd. Verder zal de weg worden aangelegd over Bangkinang, om te Pekan Baroe aan te sluiten bij den vroeger besproken grooten Midden-Sumatraweg. Het trajekt Loeboek Bang-