Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/86

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

56

heeft 86 000 zielen; de onderafd. Si Lindoeng 54 000, waarvan 30 000 alleen in de kleine vallei van Taroetoeng.


Wegen.

Wegen zijn er nog niet veel—de behoefte werd niet sterk gevoeld—, doch nu wordt er flink aan gewerkt om het land open te leggen. Van Sibolga tot Taroetoeng is een transportweg van 45 paal lengte bijna voltooid. Van Taroetoeng gaat een weg over de hoofdplaats der onderafdeeling, Si Borong-Borong, naar Baligë, Na Roemonda, de „Oeloean" in tot Loemban Pea. Deze weg zal weldra aansluiten aan den weg van Tandjoeng Balai (Asahan) uit naar boven en aan dien naar Siantar (zie §17). De auto kon begin 1916 de grens met de Oostkust van Sumatra al bereiken.

Van Si Borong-Borong gaat een rijweg naar Pangariboean om Garoga (Habinsaran) te bereiken en van Taroetoeng door de vallei naar Si Mangoemban. Ook wil men Baroes door een weg met de afdeelingshoofdplaats verbinden.

Si Borong-Borong is na de vestiging van den bestuurszetel als uit het niet verrezen en een bloeiend plaatsje geworden.

Nu er betere wegen komen, wordt er druk gebruik van gemaakt; het verkeer neemt sterk toe.


De Dairilanden.

Als grenzen van dit deel zijn aan te nemen in 't Z.O. Sibolga en Batang Toroedistricten en de onderafdeelingen Si Lindoeng en Hoogvlakte van Toba; in 't N.O. de hoofdwaterscheiding, West van het Toba-meer tot aan de Dolok Si Boeaten; verder de Wilhelminaketen en de grenzen met het Alasland en eene smalle kuststrook, hoofdzakelijk door Maleiers bewoond (Baroes).

De Pak-Pak's.

Dit gebied vormt in hoofdzaak de onderafd. Dairi-landen (hpl. Sidikalang) der afd. Bataklanden, het land der Dairi's of Pak-Pak's, de minst beschaafden onder de Bataks. Echter vindt men in het Noordelijkste stuk ook verschillende nederzettingen van Karo-Bataks, de naaste verwanten der Pak-Pak. Verder is het gebleken, dat vroeger herhaaldelijk Toba's in Dairi zijn binnengedrongen, die òf onder