Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/98

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is niet proefgelezen

68

Niet alleen voor het verkeer hebben de wegen belang. Systematisch en doelbewust worden zij ook op andere wijzen dienstbaar gemaakt aan de toekomst der streek. Men plant er goed timmerhout langs, vooral djati. Ook bamboe wordt er geplant, want dit onmisbare materiaal was al lang schaarsch. De Deli-Maatschappij belastte een houtvester-boschambtenaar speciaal met de zorg voor deze schatkamers der toekomst.

Van Arnhemia gaat de Karo-weg, in 1905 begonnen, over het plateau van Sibolangit en Bandar-Baroe naar de hoofdplaats Kaban Djahē, tusschen de bergen Sibajak (2170 M.), met zijn door zwavel geel-groen gekleurde spleet, en Deleng Baroes (1950 M.), en langs de Deleng Koetoe (1428 M.).


Snelle ontwikkeling der streek.

Als door een tooverslag heeft zich langs dezen weg het karrenvervoer ontwikkeld; 700 van deze vervoermiddelen zijn in de onderafd. geregistreerd, waarvan er vele in coöperatie werken.

De hoogvlakte wordt bereikt een uur boven Beras Tagi, langs een wel slingerenden, maar niet zeer steilen weg door het dal der Petani. Door de gemakkelijke bereikbaarheid, het koele klimaat, de schoone natuur en de nabijheid van Deli is hier een villastadje ontstaan. Eene waterleiding is er voor aangelegd. Deli heeft nu wat voor elke tropische kolonisatie van Europeanen noodzakelijk is en wat de kroon zet op het vele, dat daar op hygiënisch gebied wordt verricht: een herstellings- en vacantie-oord voor de verzwakkende hardwerkers.

In de nabijheid werd op gronden, afgestaan door de Deli-Maatschappij, en voor rekening van het Bataksch Instituut in Nederland een Europeesch landbouwkundige geplaatst, wiens werk veel succes heeft en veel tot de welvaart der bevolking bijdraagt. Tegenwoordig werkt deze te Koeta Gadoeng. Reeds worden zeer veel aardappelen van goede kwaliteit, in Januari 1916 zelfs 5000 pikoel, ter waarde van ƒ 5 a ƒ 6 per pikoel, afgevoerd, voor de helft naar Singapoera en Pinang. Met den coöperatieven aardappelen-verkoop lukte het niet. Door hetzelfde instituut is nu ook een ambachtsschool opgericht. Groenteteelt is bezig zich te ontwikkelen.

De Deli-spoorweg Maatschappij heeft de hoogvlakte in Maart