Pagina:Multatuli - Ideeën I.djvu/17

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
7
IDEËN VAN MULTATULI.


heid dobbert tusschen 33° en 67°. Welnu, 't meerendeel der menschen staat zóó nabij graad 33—dat is: zóó nabij de grens, waaròver onbruikbaarheid begint, of erger—dat de weinigen die zich bewegen nabij 67°—in de buurt van uitstekend—niet instaat zijn het gemiddelde van 't geheel optevoeren tot 51°.

In cijfers is de zaak aldus:

Daarom zou ik stemmen tegen parlementaire regeringsvormen, als ik iets beters kon vinden.

——————

10. De jeugd moet zich oefenen in 't bepalen.

——————

11. Om een voorwerp te teekenen, is 't niet genoeg omtrek, kleur en schaduw van dat voorwerp te kennen, men moet dat alles kunnen weêrgeven.

Om eene gedachte uittedrukken, moet die geworden zijn tot beeld, dat is: tot denkbeeld. Zoo'n beeld moet men leeren teekenen.

——————

12. Gedachten heeft ieder. Bij weinigen worden ze tot denkbeelden. Nog minder zijn er, die vorm en kleur weten weêrtegeven van die beelden. En wie dit doet, hoort gedurig: "juist wat ik dacht" Ja, op omtrek na, op kleur na, op schaduw na. Dat is: op zeer veel na.

——————

13. Het is zeer moeielijk zich juist uittedrukken. Wie klaagt over gebrek aan diepte in deze gedachte, is niet gewoon zich toeteleggen op juistheid van uitdrukking. Dit is mijn denkbeeld.

——————

14. Onjuistheid van uitdrukking baart strijd. Wie dus