Pagina:Nansen's Poolreis.djvu/38

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd

36

stel om mee te gaan met blijdschap aannam. Het bevel over de achterblijvende expeditie aan boord van de Fram liet ik over aan Sverdrup.

Het was natuurlijk niet zonder eenige aarzeling, dat ik zoo mijn metgezellen verliet en de verantwoordelijkheid voor hun welzijn en hunne veiligheid aan andere handen overdroeg. Maar ik had vertrouwen in Sverdrup. Ik wist, dat hij bij machte was, allerlei moeilijkheden te overwinnen, en ik was er gerust op, dat hij allen behouden thuis zou brengen, zelfs al zou het ergste gebeuren en de Fram verlaten moeten worden; maar dat laatste achtte ik zeer onwaarschijnlijk.


Sleden en kajaks.

Den geheelen winter was ik bezig geweest met het maken van toebereidselen voor deze expeditie. Ik had aan boord nieuwe sterke sleden laten maken, die erop berekend waren, door honden te worden voortgetrokken over oneffen ijs.

Ook had ik twee kajaks laten maken, die 12 voet lang waren en zoo ruim dat er plaats was in elk voor één man, met mondvoorraad voor vier maanden, en nog eenige honden op het dek. Die vaartuigen waren van bamboe gemaakt, met zeildoek overtrokken. Zij wogen met alles en alles 40 pond.

De provisie, welke uitsluitend bestond uit de