Pagina:Nansen's Poolreis.djvu/45

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd

43

van wolfsvel mee; maar nu de lente naderde en de temperatuur in den laatsten tijd betrekkelijk hoog was geweest, dachten wij niet dat wij nog zeer lage temperatuur zouden krijgen.


Te dunne kleederen.

Om die reden en ook om den last dien wij meenamen zoo licht mogelijk te maken voor het vervoer, hadden wij onze uitrusting tot het hoog noodige beperkt en onze warme bonten kleeren aan boord gelaten, toen wij voor de tweede maal van de Fram vertrokken. Later hebben wij daar bitter berouw van gehad.


40° onder nul.

Want ongeveer drie weken lang bleef de temperatuur ongeveer 40° onder nul. Den 1en April steeg zij tot 7.6° onder het vriespunt; maar weldra daalde zij weer tot 36.4° onder nul. Bij zulk een temperatuur met wind hadden wij het dikwijls bitter koud in onze goede maar te dunne wollen kleeding, welke door het bevriezen van de uitwaseming van ons lichaam, langzamerhand een maliënkolder van ijs werd. Het ergst waren de wollen jekkers die wij over alles heen droegen. Die werden overdekt met een dikken ijslaag. Het duurde iederen avond een uur vóór wij ze ontdooid hadden in onzen slaapzak. Daar ging heel wat natuurlijke warmte mee verloren en wij lagen anderhalf uur te klappertanden vóór wij ons wat behaaglijk