Pagina:Nederlandsch kruidkundig archief.djvu/89

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

76

baasd bleek te zijn clat aan het herbarium »J. H " ondanks vrij ernstige fouten toch een eerste prijs werd toegekend, besloot men voor het nemen van een besluit bedoeld herbarium ter tafel te brengen. Het bleek toen dat de vergadering zich geheel met het oordeel der Commissie kon vereenigen en dat de fouten van dit inderdaad zeer fraaie herbarium in het rapport der Commissie wel wat te sterk op den voorgrond waren getreden.

Bij opening der motto-briefjes bleek dat het herbarium onder de letters »J. H." was ingezonden door J.J. Hakkert, leerling der Hoogere Burgerschool te Hoorn, aan wien de eerste prijs werd toegekend, terwijl het herbarium onder de zinspreuk »In magnis voluisse sat" ingezonden door J.J. van Apeldoorn, leerling van het Gymnasium te Haarlem, den der den prijs verwierf.

Den Heer Greshoff betoogde de wenschelijkheid om het rapport der beoordeelings-commissie in ruimer kring bekend te maken, door het b.v. op te laten nemen in »de Levende Natuur". Hiertoe werd besloten.

De bepaling van de provincie voor welke in 1900 de Herbarium-prijsvraag zal worden uitgeschreven gaf aanleidingtot langdurige en ingewikkelde besprekingen, waarbij tal van onverwachte moeilijkheden zich voordoen. Het is niet mogelijk in een kort bestek deze besprekingen in de juiste volgorde weer te geven, doch in hoofdzaak komen zij op het volgende neer.

Van den Secretaris Penningmeester was mededeeling ontvangen, dat voor de over 1900 uit te schrijven prijsvraag slechts ƒ 25 beschikbaar was door Teyler's stichting toegezegd, terwijl de kas der Vereeniging kan, noch mag, bijspringen. Die Vergadering was echter van oordeel dat de gelden voor deze prijsvraag gevonden zouden worden, daar door het niet daar door het niet toekennen van den 2e prijs ƒ 20 beschikbaar was en bovendien door de H.H. H.H. Kok Ankersmit en L. Rieder weder ieder ƒ was toegezegd.