Pagina:Occult woordenboekje (Van Veen 1937).djvu/21

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
Cr-Da
19
 
laatst van zijn leven heeft hij alle geruchten, als zou hij tot ander inzicht zijn gekomen, pertinent tegengesproken. Hij heeft, doordat hij openlijk spiritist werd, veel verguizing en tegenwerking ondervonden van zijn collega’s.
Cryptaesthesie: (gevoeligheid voor het verborgene). Door Prof. Richet ingevoerd woord; het sluit allerlei vormen van helderziendheid, voorafgaande waarschuwingen, psychometrie, wichelroedelopen en telepathie in en wordt door hem toegeschreven aan het bezit van een zesde zintuig. (Le sixième sens).
Cryptaesthésie pragmatique: ander woord voor psychometrie. Het aanvoelen van, voor het normale waarnemingsvermogen verborgen, dingen door betasten of vasthouden van een voorwerp, dat met deze dingen in verband staat. (Definitie van Dr. Dietz).
Cryptographie: automatisch schrift.
Cryptomnesie: onbewust geheugen, waardoor, in trance, allerlei, naar men meent, reeds lang vergeten kennis, kan worden meegedeeld.
Cryptopsychie: het onbewuste weten. Zie: bewustzijn.
Cryptoskopie: directe waarneming van iets ruimtelijk verborgens.
Cummins, Miss Geraldine: Iers schrijvend medium, door wie de evangelist Philippus en Fred. H. Myers heten door te komen. Bekend is haar boek: „De weg naar de Onsterfelijkheid” (The road to Immortality).
Curran, Mrs. John H.: Een Amerikaans medium, door wie de bekende boeken van Patience Worth zijn doorgekomen, die zeer ver boven haar eigen intellect uitgaan.

D


Dactylomantie: voorspelling uit ringen, die deels talisman en symbolen van het in zich zelf terugkerende zijn, deels wegens hun glans als hypnotica gelden. (Zie: catoptromantie).
Daemon: boze geest, duivel. Deze kan mensen in beslag nemen en zo bezetenheid veroorzaken.