Pagina:Occult woordenboekje (Van Veen 1937).djvu/20

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
18
Co-Cr
 

houdt bij een medium; haar taak is, om te zorgen, dat geen ongewenste intelligenties door het medium werken, of het medium kwaad doen.
Cook, Miss Florence: (1856—1904). Beroemd als medium door de onderzoekingen van Prof. Crookes, waarbij Katie King zich bij haar materialiseerde. Ze huwde in 1874 met Mr. Corner.
Corybantisme: onder deze naam werd tijdens de Romeinse keizers reeds het hypnotisme beoefend.
Cosmogonie: leer van de ontwikkeling der wereld, der aarde en der mensheid.
Cosmologie: de wetenschap, die zich bezighoudt met het ontstaan, het wezen en het vergaan der wereld.
Cox, Edward William (1809—1879). Bekend als medewerker van Prof. Crookes. Hij schreef: „Bewijzen voor het bestaan van een psychische kracht”.
Crandon, Mrs.: (Margery), echtgenote van den chirurg Dr. L. R. G. Crandon te Boston; een zeer beroemd Amerikaans medium, dat allerlei psychische gaven heeft. Vooral bekend door de duimafdrukken van haar broer Walter Stinson. Hij trad na zijn dood op als haar contrôle bij het seanceren met allerlei onderzoekers. (Houdini!). Directe stem en kruiscorrespondentie zijn haar voornaamste bewijzen.
Crawford, Dr. W. J.: Engels onderzoeker, bekend door zijn experimenten in de Goligher circle.
Crewe circle: de vrienden van William Hope, het beroemde Engelse medium voor geestenfoto’s, die te Crewe met hem een kring vormden.
Crookes, Prof. Sir William: De beroemdste Engelse natuur- en scheikundige der 19e eeuw. (1832—1919). Hij begon het onderzoek der spiritische verschijnselen in 1871 met het medium Home; hij paste o.a. automatische registreer-apparaten toe, om collectieve hallucinaties uit te sluiten.
Beroemd is verder zijn onderzoek met Miss Florence Cook, bij wie de intelligentie Katie King zich materialiseerde. (43 maal door Crookes gefotografeerd).
De oorzaak der verschijnselen schreef hij aan een „psychische kracht” toe. Hij was overtuigd spiritist. Tot op het