Pagina:Publications de la société d'archéologie dans le duché de Limbourg, volume 1 , 1864.djvu/169

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

— 159 —

Na de twee handschriften ter deeg onderzocht en ten opzigte van stijl, hand en spelling vergeleken te hebben,

    Men ziet uit de gedichten en jaarschriften op alle bladzijden verspreid, dat de geschiedschrijver tevens de latijnsche dichtkunde en chronographie beoefende.
    In 1499 behoorde bij de hoef Ingenop,—die toen uit het bezit van Jonker Reijner van Hulsberg was overgegaan in dat van diens zoon Gerrit, en van Arnt Proenen, Arnst's zoon "borger te Tricht"—eene laatkaart van 45 cynsen en capoenen. In 1544 behoorde deze kaart aan Dionys Proenen Arnt's zoon. Volgens de akte van verkoop van 1601 schatte men dezelve op 31 capoenen en 27 vaten rog 's jaars, ter waarde van 300 gulden.
    Bij notariele akte van den 1 Dec. 1601 verkocht Aleydis van Weerst, vrouw tot Abée en Frederik van Eynatten, Heer tot Gerdingen en Nieuwstad, haar zoon, de hoef "Ingenop", groot 30 bunders en herkomende van vrouw Aleydis van Schaloen "met hof, weydens, landen, bembdens, ende eene laatkaart" aan Jr Ferdinand de Billebé, Heer te Vierset en Hartelsteyn voor 212 gulden het bonder, zijnde de huysing toegerekent."
    De Heer François de Hennin de Lietart, getrouwd met de weduwe van Ferdinand de Billehé, heeft na lange procedure de hoef bekomen, ten gevolge eener transactie gesloten te Brussel, den 2 April 1627.
    Den 27 Maart 1630 verkoopt François de Hennin de Lietart, Heer tot Coersel, bijgestaan door zijne huisvrouw Margareta de Glimes, weduwe van Ferdinand de Billehé, de hof en de goederen van Ingenop aan den Wel Achtbaren Heer Hendrik van Buel, oud-peymeester der stad Maastricht, in huwelijk met Jufvr. Catharina van Aust, voor de som van 14,400 gulden, zijnde 400 gulden het bonder.
    Den 3 Februarij 1661 wordt de hoef Ingenop verdeeld tusschen Walter van Buel, oud-schepen der stad Maastricht, en Leonard Thisius zijn zwager.
    Bij notariële akte van den 30 October 1697 verkoopt Heer Leo Thisius, priester, aan den Heer Walter van Buel kanonik bij O.L. Vrouwe kerk te Tongeren "zoodanighe helfte van huys, hoff, schure, stallinghe ende weijden, zoo hem is toegevallen bij deijlingh van de goederen van Ingenop."
    In 1705 trad Elisabeth Emerentiana, eenige dochter van Heer Walter van Buel en van vrouwe Emerentiana Stas. in huwelijk met Mathias-Karel Lenarts, en ontving bij akte van den 30 Mei van dat jaar, van haar oom Hendrik van Buel, kanoniek te Tongeren, de hoef Ingenop als huwelijksgift.
    Den 19 Aug 1735 schonk Mathias Karel de Lenarts, oud-burgemeester en ontvanger der nieuwe middelen te Maastricht, aan zijnen zoon Gisbert-Jan, die in den echt trad met vrouwe Adriana Georgea-Lucia de Vaes van Scherpenbergh, dochter van Andries-Joseph en van Joanna-Maria Scroots, de hoef Ingenop als bruidschat.
    Volgens testament van Gisbert-Jan de Lenarts J.U.L. gezworenen raad, secretaris en fourrier der stad Maastricht, gemaakt den 14 Maart 1768, kwam een vierde deel uit den hoef Ingenop aan zijn zoon Lambert-Emmanuel-Joseph de Lenarts, die in 1770 door ruiling en in 1771 door aankoop de overige deelen tot zich trok. In 1781 was deze in bezit geraakt van al de goederen. die in 1381 aan Jr Jan van Hulsbergh waren te leen gegeven, waarom hij zong:

    VnICVs hls rVrl DoMInVs, slt CVLtor et agria, —1781
    ConDVCens ManlbVs, soLVs eqVos, —1781
    Slt peCVDt patlens pastor, slt IMplger agnis, —1781
    Vna boVI taCIes, Vna Laborls erit. —1781