Pagina:Publications de la société d'archéologie dans le duché de Limbourg, volume 1 , 1864.djvu/360

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

— 342 —

honderd-vijf-en-twintig jaren oud is geweest. Deze omstandigheid zijner geschiedenis zal met grond kunnen besproken worden, wanneer eenmaal zijne ware verblijfplaats ontdekt is. Wij nemen dezelve voorloopig aan, omdat zij door al de schrijvers, die wij over Haeseck hebben nagelezen, wordt bevestigd, en wij willen ons bepalen met een kort onderzoek in te stellen over de stand- of woonplaats van den stokouden geestelijken, als zijnde een punt waarover de schrijvers het op verre na niet eens zijn.

De abt de Feller maakt hem pastoor te Geul bij Maastricht ofte Govi in Luxemburg[1]; anderen zoeken zijne stand- en geboorteplaats te Gellick bij Bilsen. De kanonik Bertrand Moreau, die aan Haeseck eene beknopte levens beschrijving heeft toegewijd, verhaalt [2], dat hij pastoor is geweest te Geleen bij Sittard. Dit is echter niet juist. Een lijstje der mij bekende pastoors van Geleen laat geene tusschenruimte voor een man, die honderd jaren die plaats zou bediend hebben. Zie hier overigens de namen der pastoors van Geleen uit dien tijd: Nicolaüs Weigbart 1430, Bartholomeüs Wyshaus 1458, Fredericus Medicus1478, Adam Kettenis 1484, Gerardus de Thurn 1502, Joannes Heip 1553, Nicolaüs Kloeken 1564 en die in 1605 nog in leven was. Te Geleen is alzoo voor Haeseck geene standplaats te vinden.

Laat ons dus naar het naburige Geul aan de Maas terug wandelen. Ook hier steunen wij op geenen vasten grond. Men verhaalt gemeenlijk, dat Haeseck pastoor te Geul is geweest vanaf 1486 tot 1586. De oudste nog aanwezige kerkregisters van dat dorp, die in 1620 beginnen, maken van pastoor Haeseck het minste gewag niet. Wel is

  1. Dictionnaire historique.
  2. Bertrand Moreau, Lettres édifiantes. Luik 1696 in-4°, bladz. 315.