Naar inhoud springen

Pagina:Rotterdamsche Courant 1824 no 132.pdf/3

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen


Getrouwd,
Rotterdam
den 27 October 1824.
W. L. THOMPSON
met
T. L. DE GODIMONT.


Goedereede den 29 October 1824. Mijne geliefde Echtgenoot, Anna Maria Adriana Goekoop, verloste heden door Gods goedheid zeer voorſpoedig van een wel geſchapen ZOON.
A. C. ROËL,
Predikant.


Heden ontſliep ons lieve jongſte Kind, DOROTHEUS, ruim 7 maanden oud. Hij, die met wijsheid het tot zich nam, vertroost ons door zijne liefde.
Delft
den 31 October 1824.
A. FRANCKEN.
C. G. FRANCKEN,
geb. van Rossem.

Trof mij, ſlechts eene maand geleden, het ſmartelijk verlies van mijnen oudſten Zoon, heden werd ik op nieuw in den diepſten rouw gedompeld, daar het den almagtigen God behaagde, mijne teedergeliefde jongſte Dochter ADRIANA THIEBOUT, in den jeugdigen leeftijd van zeven-en-twintig jaren en zes maanden, tot zich te nemen, aan zenuw-zinkingkoortſen, waaraan zij, ſedert drie weken, bedlegerig was.
Wat ik bij het klimmen mijner jaren, benevens mijne overige Kinderen, onder deze zware ſlagen lijde, zullen alle mijne Vrienden en Bekenden levendig beſeffen; houdende mij van hunne deelneming en beklag ten volle verzekerd.

s Gravenhage
den 27 October 1824.
M. VERHOEF,
Weduwe J. Thiebout.

Heden, in den vroegen morgen, werd ik in den allerdiepſten rouw gedompeld. Mijn hartelijk geliefde eenige Zoon, de Wel Eerwaarde Heer HENDRIK JAKOB EIJKMANS, Predikant bij de Hervormde Gemeente alhier, ontviel mij op het onverwachtst, aan de gevolgen van het roodvonk, in den ouderdom van ruim zeven-en-dertig jaren. Die den Overledene gekend hebben zullen beſeffen, hoe dieptreffend dit verlies voor mij en voor de Gemeente is, die hij ruim drie en een half jaar met opgewekten lust, ijver, trouw en liefde diende. De Heer, die hem tot zich nam, verleene mij kracht, om ootmoedig aan zijn wil onderworpen te zijn en doe mij vertroosting vinden in dat Evangelie, dat de Overledene bijna veertien jaren gepredikt heeft en dat ſtervende zijn uitzigt bleef.

Maasland
den 28 October 1824.
A. M. KORTPENNING,
Wed. J. Eijkmans.

Na een lijden van zeven weken, aan kinkhoest en bijkomende ſtuipen, overleed heden ons geliefd jongſte Zoontje, DANIEL, ſlechts den ouderdom van ruim tien maanden bereikt hebbende.

Rotterdam
den 28 October 1824.
P. S. MADRIJ.
C. E. MADRIJ,
geb. Tavenraat.

Op den 25 October 1824 is te Brielle, in den ouderdom van ruim 83 jaren, overleden onze Behuwd-Vader, de Heer WILLIAM SHEPERD, dienende deze tot kennisgeving aan Familie en Vrienden.

J. V. GEISTMANN.
B. GEISTMANN,
geb. Crevecoeur.

Heden werd ik in diepen rouw gedompeld door het afſterven van mijn hartelijk geliefde Echtgenoot, IZAAC NATHANS, in den ouderdom van twee-en-zeventig jaren, na eene genoegelijke Echtverbindtenis van negen-en-veertig jaren; een ſmartelijk doch geduldig doorgeſtaan lijden, maakte een einde aan zijn, voor mij en mijne acht Kinderen, dierbaar en nuttig leven. Allen, die den Overledenen gekend hebben, zullen mijn verlies beſeffen, terwijl ik mij trooste en tevens vertrouwe, dat hij dit aardſche leveu met een beter verwisſeld heeft.

Leijden
den 28 October 1824.
GRIETJE NATHANS,
geb. Stokvis.

Heden namiddag, circa twee uren, werd ons ouderlijk hart diep gewond door het overlijden van ons dierbaar Kind, GEERTRUIDA ADRIANA, aan zinkingaardige koorts en ras toenemende verzwakking, in den ouderdom van 14 jaren en 8 maanden.

Rotterdam
den 30 October 1824.
AB.M VAN DEN ABEELE.
HELENA VAN DEN ABEELE,
geb. Glaser.

Heden morgen om twee uren overleed, tot mijne en mijner Kinderen bittere droefheid, na eene hevige ziekte van eenige dagen, mijn geliefde Echtgenoot, JAN VAN DER MEIJ, oud circa 52 jaren, na eene genoegelijke Echtverbindtenis van 26 jaren. Geve, door deze, kennis aan Vrienden en Bekenden en verzoeke van condoleancebrieven verſchoond te blijven.

Ouddorp
den 29 October
1824.
J. DOELAND,
Wed. J. van der meij,
mede uit naam mijner Kinderen.

TOONEELBERIGT.

De Koninklijke Nederduitſche Tooneellisten van Zuid-Holland, onder directie van Hoedt en Bingleij, zullen het genoegen hebben, in den Rotterdamſchen Schouwburg, alhier, te vertoonen, op Woensdag den 3 November 1824: DE PAGIESTREKEN, Blijſpel in vijf bedrijven, naar het hoogduitsch van A. von Kotzebue, door A. Fokke. Gevolgd van DE BESTE MOEDER, geestig Blijſpel van den Ridder de Florian. Verwacht MONTIGNIJ, Treurſpel; DE KLEINE STAD IN DUITSCHLAND; Blijſpel; MARIA VAN BOURGONDIEN, Treurſpel.

131ſte KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE LOTERIJ.

Derde klasse.

Prijzen en Premien van duizend guldens en daar boven, getrokken den 1 November 1824.

Voormiddag:
1ſte Lijst, n.o 18524, eene premie van ƒ 1000.


4297, een prijs van
1000.


22961,

30,000.
Namiddag:
2de Lijst, n.o 32913, een prijs van ƒ 1000.

BEURSPRIJS van EFFECTEN
te AMSTERDAM den 30 October.

Holland, Werkelijke Schuld pCt. 58¼ a 58½
Restanten Uitgestelde Schuld 1⅛
Kansbiljetten ƒ 52 52½
Amortifatie-Sijndikaat pCt. 99 99¼
Handel-Maatſchappij 100 100¼
Klasſikale Loten ƒ 89¼ 89¾
Frankrijk, Thiers Conſolidés 5 pCt. 102½ 103
Rusland, bij Hope en Co 5 102¼ 102¾
Inſchrijvingen Grootboek 6 51 51¼
Certific. Adminiſtr. Hamburg 5 81 81¼
Spanje, bij Hope en Co 45¼ 46
Premiebiljetten ƒ
Dito, 1822, p. ſterl. 85 5 pCt. 17¾ 18¾
Dito, 1822,255 5 18 18¼
Dito, 1822,510 5 17¾ 18¼
Oostenrijk, Weenerbank 5 pCt. 87¼ a 87¾
Dito, Metalliek 5 90¾ 91
Bank-Actien ƒ 1375 1380
Negotiatie 37½ millioen 4 pCt. 378 382
Napels, Certific. bij Lamaiſon en Bouwer 5
Adminiſtratie Napels 5 82½ 83


Wisſelkoers te Rotterdam den 1 November.
Hamburg 2 maanden 34¾ kort 34⅞
Parijs 56⅝ 57
Bordeaux 56⅝


SCHIEDAM den 1 November.
Jenever, het nederlandſche Vat, zonder Fust ƒ 18, 60.
Amſt. Proef, - 22, 65.
Zonder de Belasting.

⁂ De Heeren HOPE en COMP. adverteren, dat, met Maandag den 1 November en vervolgens des Maandags en Dingsdags van iedere Week, van tien tot twee uren, ten hunnen Kantore wordt gevaceerd tot het STEMPELEN en CONVERTEREN van de alsdan vervallene INTEREST-COUPONS der Keizerlijke Koninklijke Oostenrijkſche NEGOTIATIE, l.a D, à 4½ pCt., door tusſchenkomst der Heeren J. OSIJ en ZONEN, te Rotterdam, gedaan; alles op den gewonen voet en wijze, zoo als in vroegere Kennisgeving ſtaat vermeld.

⁂ Met overleg en conſent van Heeren Commisſarisſen zal op Donderdag den 4 November 1824 en vervolgens des Donderdags van 10 tot 12 uren, ten Kantore van FERRAND WHALEY en JAN HUDIG, te Rotterdam, worden gevaceerd tot Betaling van INTERESSEN, relatief de Plantaadjen Rozenburg en Monbijoux, in Suriname.

⁂ N. en J. en R. VAN STAPHORST adverteren, dat ten hunnen Kantore van heden af, dagelijks, uitgezonderd des Saturdags, des voormiddags van tien tot één uren, zal worden betaald ƒ 45, 20 op elk Certificaat, geſproten uit de NEGOTIATIE van primo November 1789, voor her jaar DIVIDEND, op primo Januarij 1824 in Amerika verſchenen, op de zes per cents DEFERRED FONDSEN en welk Dividend op de Certificaten zal worden aangeteekend.

⁂ N. en J. en R. VAN STAPHORST adverteren, dat de COUPONS van de NEGOTIATIE op AMERIKAANSCHE FONDSEN, in dato primo November 1791 ten Kantore van N. en J. VAN STAPHORST en HUBBARD gedaan, welke op primo November 1824 vervallen, zullen betaald worden ten Kantore van de ASSOCIATIE CASSA, te Amſterdam, met ƒ 15.

⁂ N. en J. en R. VAN STAPHORST, KETWICH en VOOMBERGH en J. B. STOOP, als Directeuren van het Kantoor van ADMINISTRATIE van originele AMERIKAANSCHE FONDSEN en BANK-ACTIEN, adverteren, dat van heden af, ten Kantore van de ASSOCIATIE-CASSA, te Amſterdam, zullen worden betaald de volgende COUPONS van de ZES MAANDEN DIVIDEND, vervallen geweest primo Julij laatstleden, als:

Die van 6 Dollars, met ƒ 14, 40.
Die van 12 Dollars (Deferred) allen met - 28, 80.
Die van 12 Dollars, uit de nieuwe Leening en
Die van de Actien in de bank van Noord-Amerika

⁂ M. VAN LEEUWEN, op de Vest, tusſchen de Hofſtraat en de Leeuwenlaan, E, n.o 207, te Rotterdam, berigt, dat hij, gedurende den aanſtaanden Winter, zich wederom zal bezig houden met ZOUTEN en ROOKEN van VLEESCH, SPEK en WORST; hij zal de Bediening evenredigen naar gewoonte; verzoekt een ieders gunst en recommandatie.

⁂ De Notaris C. C. KROM, reſiderende te Gouda, zal, na bekomene vergunning en in het bijwezen der belanghebbenden, volgens de wet, in het openbaar, om CONTANT GELD, aan het Huis wijk Q, n.o 60, op de Westhaven, te Gouda, doen verkoopen:
Op Dingsdag den 9 November 1824 en volgende dagen, te beginnen des voormiddags te 9 uren, eenen zeer aanzienlijken, modernen en netten INBOEDEL, beſtaande in Gouden Halsketting, Kerkboek met dito Sloten, Bijouterien, eene zeer aanzienlijke partij gefatſoeneerd, gepolijst en ander Zilverwerk, waaronder een Thee-Servies naar den laatſten ſmaak, eene zeer precieuſe Snoer van 106 ſtuks vrij groote en heldere Parelen, exquiſe Oor- en Halsſieraden, Ringen en andere Juweelen, Porſelein, waaronder fraaije Tafel-, Deſert- en Thee-Servieſen, Engelsch en ander Aardewerk, heldere Spiegels en modieuſe Ornamenten, fijn Lak-, Kristal- en Glaswerk, diverſe ſtellen extra fraai Bed- en Tafellinnen, zeer ſchoone en goed gevulde Bedden met toebehooren, Paardenharen en andere Matrasſen, Chitſen, Katoenen en Wollen Dekens en Spreijen, Sierlijke Pronk-, Glas-en andere Gordijnen, fijne Smirnaſche en andere Tapijten, Kleeden, Karpetten, Trap- of Gangloopers; voorts eene aanzienlijke partij van wel geconditioneerde MEUBELEN, als: Kabinet, Secretaires, Commodes, ronde en andere Tafels, zeer fraaije Mahoniehouten en andere Stoelen, Canapé, Pendule, ſtaande Klok, Kloklantaren, Ledekanten met Behangſels, koperen en andere Engelſche en Dordſche Schoorſteenen en Vuurhaarden, en eindelijk divers Koper-, Tin-, Blik- en IJzerwerk en hetgeen verder ter Verkoop zal worden aangeboden. Deze Goederen zullen daags vóór de Verkooping, des voormiddags van 9 tot 12 en des namiddags van 2 tot 5 uren, voor een ieder te zien zijn. Terwijl de Verkooping van het Goud, Zilver, de Snoer Parelen en Juweelen is vastgeſteld op Donderdag den 11 November 1824, des namiddags te 2 uren.
En op Vrijdag en Saturdag den 19 en 20 November 1824, te beginnen des voormiddags te 9 en des namiddags te 3 uren, eene fraaije en zeer wel geconditionneerde VERZAMELING Latijnſche, Franſche, Hoog- en Nederduitſche BOEKEN, welke mede daags vóór den eerſten dag der Verkooping, des voormiddags van 9 tot 12 en des namiddags van 3 tot 5 uren, zullen te zien zijn, en waarvan de Catalogus voor 5 Cents, ten voordeele der Armen, te bekomen is bij J. VAN BENTUM, Stadsdrukker en Boekverkooper, te Gouda voornoemd.


Tegen Mei aanſtaande TE HUUR een HUIS, aan de noordzijde van de Nieuwehaven, tegen een veel verminderden Huurprijs, dan door den Heer Bewoner thans wordt opgegeven.Adres bij H. SANDERS en ZOON, Mrs. Timmermans, in den Oppert, te Rotterdam.


Terſtond TE HUUR Twee a Drie net GEMEUBELEERDE of ONGEMEUBELEERDE KAMERS, in het vrolijkſte van de Buitenſtad, hebbende een aangenaam Uitzigt over de Maas; te bevragen bij J. A. GROENENDIJK, over de Franſche Kerk, te Rotterdam.

⁂ Bij den Drukker en Boekverkooper P. DE GROOT, te Delft, is gedrukt en bij de voornaamſte Boekhandelaren te bekomen: DE DERTIGJARIGE OORLOG, met de Levens- en Karakterſchetſen der beroemde Veldheeren, Eerſte Deel, door Mr. C. F. HAUG, Hoogleeraar in de Geſchied- en Aardrijkskunde en de Fraaije Letteren, aan de Koninklijke Artillerie- en Genie-School, Lid der Haarlemſche, Utrechtſche en andere Maatſchappijen; met nog een Deel is dit Werk, over een der belangrijkſte tijdvakken, compleet; zijnde hetzelve in de Nederduitſche Taal, tot heden, nimmer het onderwerp eener afzonderlijke hiſtoriſche bewerking geweest. Bij denzelve zijn nog eenige Exemplaren voorhanden van Mr. C. F. HAUG, Inleiding tot de Algemeene Geſchiedenis, met de Levensſchetſen der beroemdſte Nederlandſche Zeehelden, Staatsmannen, Veldheeren enz.; tweede aanzienlijk vermeerderde druk.


Te ROTTERDAM ligt in Lading naar LONDEN, het Engelsch Sloepſchip Dorſet, Kapitein Jams. Hart. Adres bij HUDIG en BLOKHUIJZEN en KUIJPER, VAN DAM en SMEER, of bij den Beſtelmeester der Beurt op Londen JOSEPH ANTHONIJ.

⁂ Men verlangt op een Dorp in Zuid-Holland een ONDERMEESTER, om dadelijk geplaatst te worden. Behalve Kost en Inwoning zal hij eene jaarlijkſche belooning van Zestig Guldens kunnen genieten, terwijl de vereischten zijn het bezit van eenigen Schoolonderwijzers Rang, aanvankelijke kennis der Franſche-Taal en bekwaamheid tot den Kerkedienst. Men vervoege zich in perſoon of met vrachtvrije brieven bij den Boekhandelaar A. VAN BENTEN, te Leijden.

PUBLIEKE VERHURING van diverſe partijen extra goed WEILAND, te zamen groot 32 Bunders, gelegen onder Vlaardinger-Ambacht, het Wout en de Zouteveen, mitsgaders van verſcheiden Percelen GORZING-GRIENT en BIEZENLAND, mede gelegen onder Vlaardinger-Ambacht, te zamen groot ruim 19 Bunders; alles breeder bij Biljetten geſpecificeerd, op Donderdag den 4 November 1824, des namiddags te 2 uren precies, in de Herberg het Huis der Lugt, even buiten de Rotterdamſche Poort der ſtad Delft; inmiddels zijn de Conditien te vernemen en nadere informatien ten Kantoren van de Notarisſen S. A. SCHOLTEN en J. VERNÉE, te Delft.

⁂ De BEURTSCHEPEN van ROTTERDAM op ANTWERPEN vertrekken bepaald des Woensdags en Saturdags en die op BRUSSEL den 10den, 20ſten en laatſten van iedere Maand. Adres bij de Commisſarisſen GEERLING en OOMS, in de Korte-Wijnſtraat, te Rotterdam.


Te ROTTERDAM ligt in Lading aan de Beurt, naar BRUGGE, OSTENDE en ook voor de Goederen naar NIEUWPOORT, VEURNE en omliggende Plaatſen, het Beurtſchip de vrouw Cornelia, Kapitein P. de Dood, om in het begin der aanſtaande Week te vertrekken. Adres bij den Commisſaris N. J. KELK en Wed. BEIJERMAN, Posthorenſteeg, B, 144.