Pagina:T. van der Laars - Wapens, vlaggen en zegels van Nederland, 1913.pdf/15

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

INLEIDING

 

SCHRIJVER dezes heeft in den loop der jaren vele teekeningen ter uitvoering in de meest uiteenloopende materialen ontworpen, zoowel op de architectenbureaux van den eersten rang hier te lande, als voor eigen rekening. Daarenboven is hij ook dikwijls geroepen, ontwerpen te maken voor belangrijke werken van meer occasioneelen en dus tijdelijken aard, zooals bijvoorbeeld voor feesten, en wel meer bepaald voor nationale feesten.

Voor deze laatste soort werken was hij gedwongen, vele studies en aanteekeningen te maken, ontleend aan de Nederlandsche emblematica en het Nederlandsch symbolisme, welke aanteekeningen langzamerhand aangroeiden tot een vrij groot bundeltje.

Jammer zou hij het gevonden hebben, als bij mogelijke ontstentenis van den verzamelaar, deze aanteekeningen zouden worden verstrooid en daardoor verloren raken.

De heer Mr. F. E. Posthumus Meijjes, die met deze verzameling kennis maakte, moedigde mij aan te trachten een uitgever voor mijn werk te vinden.

Veel wat betrekking heeft op onze Nederlandsche heraldiek is onvermeld gebleven; de vrees dat het boekje als te omvangrijk, te kostbaar en te geleerd zou worden ter zijde gelegd door velen, als zij die werkzaam zijn op kunstnijverheid-ateliers, door graveurs, glasschilders, ceramiek-, textiel- en decoratie-schilders, beeldhouwers enz. enz., door hen, die belast zijn met het onderwijs op teeken-, ambachts- en kunst-nijverheidsscholen, kortom, dat deze bladzijden niet populair genoeg zouden worden, heeft mij doen besluiten 't boekje te laten zooals 't nu is. Ook heb ik geen moeite gedaan om meer eenheid te brengen in de heraldieke omschrijvingen, of om uitsluitend heraldieke termen te gebruiken, maar heb die gelaten zooals ik die zelf aantrof; zij leken mij meestal veel duidelijker dan waar uitsluitend de taal der heraldiek gebruikt werd. Mocht ik toch onduidelijk zijn geweest, dan hoop ik, dat de talrijke in dit werkje voorkomende afbeeldingen eenigszins dit gebrek zullen vergoeden. Onder deze afbeeldingen zullen er vele worden aangetroffen, die getuigenis afleggen van meer of mindere teekenvaardigheid. Dat komt omdat de meeste dezer gemaakt zijn door leerlingen en oud-leerlingen der Rijks-School voor Kunst-Nijverheid te Amsterdam en de school voor Kunst-Nijverheid te Utrecht, waaraan de samensteller van dit werkje als leeraar verbonden is.

Bij de samenstelling van dit boekje zijn mij van groot nut geweest de zegelafdrukken, mij belangeloos geschonken door den Rijksarchivaris van Limburg, den heer A. J. Flament, wien ik daarvoor mijn dank betuig. Tevens dank ik den