Pagina:Vergif.djvu/125

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is proefgelezen
127

weest van iets wat zoo nabij een schandaal kwam.

Bovendien was er sedert den vorigen avond toen zij over de fabrieksaandeelen spraken, een stille tweespalt tusschen hem en zijn vrouw.

De professor was dadelijk naar de handelsvereeniging gegaan, waar de leege lijst lang als een verschijning gelegen had—en had voor tien aandeelen geteekend. Naderhand vond hij zelf dat het wel wat veel was; maar het was in overeenstemming met de methode die hij tegenover zijn vrouw volgde.

Nu,—na die geschiedenis met Abraham—was hij buiten zich zelf en hoezeer dat wat er met den jongen gebeurd was, hem ook hinderde, ja zelfs bedroefde,—toch kon hij niet anders dan met een zekere voldoening denken aan de scherpe woorden die hij nu tegen zijn vrouw zou kunnen gebruiken.

Jaren lang was hun huwelijk al dor en droog geweest; zij spoedig heftig, hij altijd kalm en gereed om haar tekortkomingen te dekken; langzamerhand was zij hem een beetje gaan verachten, terwijl hij die dit aanstonds merkte, verteerd werd door den wensch haar te overwinnen en haar te dwingen door zijn oogen te zien.

"Nu krijgen we de gevolgen van je methode," begon hij daarom, met den brief in de hand de