Pagina:WitteHeinrichFlora1868.djvu/101

Uit Wikisource
Deze pagina is gevalideerd
 

PRUNUS JAPONICA Thunb. FLORE PLENO.

Nat. Familie:

AMYGDALEÆ.

Klasse en Orde van LINNÆUS:

ICOSANDRIA MONOGYNIA (Twintigmannige-Éénwijvige)[1].

 

 

Het lieve heestertje, van welks ongemeen rijken voorjaars-bloei de nevensstaande plaat slechts een flaauw denkbeeld geven kan, te meer daar de teekenaar in dit geval in zóóverre van de natuur meende te mogen afwijken, dat hij, ter wille der duidelijkheid, eenige bloemen wegliet, is inderdaad een der fraaiste sieraden, welke men in eenen, zelf den allerkleinsten tuin, wenschen kan, en behoort tot het geslacht der Pruimen 't welk aan de Amandelen en de Perziken zeer na verwant is.

Op het eerste gezigt zou men het werkelijk dan ook veeleer voor eene dwergachtige Amandel- dan voor eene Pruim-soort groeten, waarom het ons niet zoozeer verwonderen kan, dat men, alvorens met de vruchtjes ervan bekend te zijn, het ook dáárvoor hield. Eén blik echter op de fraaije plaat, door von Siebold en Zuccarini in hun prachtwerk, Flora Japonica (tab. 90), gegeven, waar een tak met enkele bloemen en een andere met vruchten, benevens een ongekleurde tak der dubbelbloemige is afgebeeld, geeft de overtuiging van het tegendeel.

Hier zou weder eene gereede aanleiding zijn om in bijzonderheden te treden betreffende de synonimie, wat ik echter geloof beter te doen in dit geval achterwege te laten, te meer daar ik liever eenige bijzonderheden wensch mede te deelen betreffende de bloemen en vruchten der familie waartoe dit heestertje behoort.

't Zij dus voldoende hier op te merken dat men dit heestertje nog tegenwoordig in sommige kweekerijen aantreft onder den naam Amygdalus nana; terwijl anderen het Prunus chinensis


  1. Zie de Noot onder bladz. 29.—De orde der Eénwijvige bevat al die planten uit deze Klasse, in welker bloemen slechts één stamper aanwezig is.
14