Pagina:WitteHeinrichWandelBennekom1902.djvu/21

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
8
HET DORP.

de bosschen onmogelijk maakt, en dan weten de meeste arbeiders zich toch wel op de een of andere wijze bezig te houden.

Genoegzaam alle bewoners zijn protestant en velen, vooral onder de eigenlijke landlieden, behooren tot de doleerende gemeente, welke dan ook een eigen kerk en school heeft.

Tot vóór een paar jaren was hier slechts één hôtel, het nog niet heel lang geleden gebouwde hôtel Neder-Veluwe. Nu zijn er drie, terwijl het eerste in dezen winter aanzienlijk vergroot werd.

Het ligt niet in onze bedoeling het ééne boven het andere aan te bevelen; trouwens alle drie hebben ze iets, 't welk hen voor den één meer, voor den ander minder aantrekkelijk maakt. Het hotel Neder-Veluwe heeft het voordeel van zoo goed als in, immers vlak bij het dorp te staan, en verdient dus de voorkeur voor hen, die op wat levendig verkeer prijs stellen; het reeds bovengenoemde hotel Oud-Vossenhol daarentegen ligt op tien minuten afstands van het dorp af, en ontleent zijn bijzondere aantrekkelijkheid niet alleen aan zijn ligging op het fraaiste gedeelte van den weg, maar vooral aan zijn grooten zeer lommerrijken tuin, en is dus verkieslijk voor hen, die aan kalmte en rust de voorkeur geven. Ook de onmiddellijke nabijheid van Hoekelum is een aanbeveling. Het Groene Woud, tot vóór een paar jaren slechts een aanleg voor voerlieden, en als zoodanig van ouds bekend, is thans een zeer net ingericht burgerlijk hotel, sedert de nieuwe eigenares er een flink gebouw achter tegen aan liet zetten. Ook dit heeft het voordeel van de onmiddellijke nabijheid van een der meest geliefde wandelplaatsen, immers het staat vlak bij den ingang der groote laan van den Hullenberg, juist aan de kromming van den Arnhemschen grintweg, een mooie plek op zichzelf.