Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant/Jaargang 1901/Nummer 298/Kunstnieuws

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kunstnieuws
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 25 december 1901
Titel Kunstnieuws
Krant Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant
Jg, nr ?, 298
Editie, pg [Dag], Vierde Blad, [3]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

KUNSTNIEUWS.

      Dezer dagen waren wij in de gelegenheid wederom twee kunststukken te bezichtigen, vervaardigd in het atelier van gouden, zilveren en koperen kerksieraden van onzen stadgenoot, den kunstenaar Jos. Jonkergouw.
      Ditmaal waren het twee verguld-zilveren monstranzen, een bestemd voor de parochiekerk te Kaatsheuvel de andere voor het Ursulinen-klooster te Roermond, welke kerksieraden voor het eerst bij het a. s. kerstfeest in gebruik zullen worden genomen.
      De monstrans, die de kapel der Eerwaarde Ursulinen zal versieren, is vervaardigd als volgt;
      Op den uit één plaat gedreven zeshoekigen voet, rijk met loofwerk gegraveerd, wat zeer schoon uitkomt, tegen den gepolijsten grond, verheft zich een prachtigen fraaien schacht of nodus, met graveerwerk verrijkt en op de zeshoekige punten met email bewerkt.
      De verdere bovenbouw, samengesteld uit pilaren en pinakels, die met schraagbogen zijn verbonden, gaat in sierlijke lijnen omhoog.
      De lunna of middelpunt is omgeven van een rijken krans van bladeren geflankeerd door gedreven engelen-figuren, onder een soort baldekijn.
      Het bovenste gedeelte van den bovenbouw bestaat eveneens uit een baldekijn, zeshoekig, geschraagt door fraai bewerkte pilaartjes, onder welk baldekijn zich vertoont, het Christusbeeld van het H. Hart.
      Het geheel wordt bekroond door een kruis.
      Die, voor de kerk te Kaatsheuvel bestemd, is in denzelfden bouwtrant, alléén is hierbij ander beeldwerk aangebracht als: de H. Juliana, de H. Helena en de H. Joannes den Dooper, patroon der parochie.
      Beide kunstwerken zijn in streng gothieken stijl.
      Ook ditmaal stonden wij verbaasd over het kunstwerk, door den heer Jonkergouw gewrocht.
      Hij heeft met dit werk wederom groote eer ingelegd.