Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant/1913/Nummer 292/Paleis-Raadhuis-kwestie

Uit Wikisource
‘Paleis-Raadhuis-kwestie’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, vrijdag 12 december 1913, eerste blad, [p. 2]. Publiek domein.

[ eerste blad, 2 ]— Het Hdbl. weet nog een en ander mede te deelen uit de besloten vergadering van den Amsterdamschen raad, waar de Paleis-Raadhuis-kwestie behandeld is.
De heer Vliegen stelde namens de soc. dem. voor, het paleis, dat volgens den stads-advocaat gemeente-eigendom is, terug te vragen. Op een vraag van den wethouder verklaarde hij verder, dat de sociaal-democraten niet waren te vinden voor een bijdrage voor een nieuw paleis. Het voorstel van den heer Vliegen werd verworpen met 20 tegen 14 stemmen. De heer Nolting stemde met de sociaal-democraten voor.
Tegen het voorstel van B. en W. werden verschillende bezwaren geuit. Enkele leden handhaafden de meening, dat het paleis niet geschikt is om als raadhuis te worden ingericht. Andere leden hadden financieele bezwaren. De heer Asscher meende, dat men kon volstaan met een eenvoudig verblijf voor de Koninklijke familie. Dat vond echter geen bijval. Het voorstel van B. en W. viel tenslotte met 22 tegen 17 stemmen.